NCC bygger ut Gävle sjukhus

NCC inleder ett samarbete med Region Gävleborg som avser om- och tillbyggnation av Hus 60, entréhuset, på Gävle sjukhus. Affären är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 430 miljoner kronor.

Bild: Region Gävleborg

Sjukhusen i Hudiksvall och Gävle ska moderniseras för att ge bästa möjliga hälso- och sjukvård även i framtiden, hela projektet går under samlingsnamnet Framtidsbygget. Nu inleds om- och tillbyggnationen av Hus 60, entréhuset, på Gävle sjukhus. Projektet blir det första byggprojektet för Framtidsbygget i Gävle. 

– Det är riktigt kul att vi kommer igång med bygget nu. Det här är en viktig investering i moderna lokaler som bidrar till en god arbetsmiljö för våra medarbetare och en trygg och säker miljö för våra patienter, säger John Dahlgren, byggprojektchef Gästrikland, Region Gävleborg.

NCC:s uppdrag omfattar nybyggnation av sex våningar på befintligt hus samt en helikopterplatta på taket. Om- och tillbyggnaden av Hus 60 ska göra lokalerna mer flexibla och bättre anpassade till modern sjukvård och framtida teknikutveckling. Dessutom förbättras förutsättningarna för transport till och från sjukhuset genom den nya helikopterplattan. Hus 60 byggs för att uppfylla kraven för Miljöbyggnad Silver.

NCC är expert på komplexa sjukhusbyggen och har sedan tidigare byggt, renoverat och byggt till bland annat Nyköpings lasarett, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Norra Älvsborgs länssjukhus.

– Inom NCC finns många specialister inom sjukhusbyggnation, och vi har en gedigen samlad erfarenhet från projekt som liknar vårt uppdrag vid Gävle sjukhus. Eftersom vi arbetar i samverkan kan vi bidra med vår kompetens redan från start, och bidra till att säkra att Gävle Sjukhus kan möta framtidens vårdbehov, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sverige.

Arbetet inleds omgående och väntas vara färdigställt sommaren 2026. Sjukhuset ska vara i full drift under byggarbetet. Uppdraget om cirka 430 MSEK orderregistreras i fjärde kvartalet 2023 i affärsområde NCC Building Sweden.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Mikael Jernlöf, produktionschef NCC Building Sweden, mikael.jernlof@ncc.se
Amelie Winberg, presschef NCC, amelie.winberg@ncc.se

NCC:s presstjänst: 08-585 519 00, press@ncc.se, NCC:s Mediabank

Om NCC. NCC är ett av de ledande byggföretagen i Norden. Som expert på att driva komplexa byggprocesser bidrar NCC till byggande som har en positiv inverkan på kunderna och på samhällets utveckling i stort. Verksamheten omfattar bygg- och infrastrukturprojekt, produktion av asfalt och stenmaterial samt kommersiell fastighetsutveckling. 2022 omsatte NCC ca 54 miljarder SEK och hade 12 500 anställda. NCC:s aktier är noterade på Nasdaq Stockholm.