Klimatresan – tillsammans bygger vi en klimatneutral framtid
Som expert på att driva komplexa byggprocesser bidrar NCC till byggande som ger goda resultat för kunderna och har en positiv inverkan på samhällets utveckling i stort. Det innebär att vi kontinuerligt arbetar med att se över hur vi kan bidra till minskad klimatpåverkan i våra husbyggnadsprojekt.
Vi vill inspirera och visa vägen framåt i klimatomställningen och, tillsammans med kunder och samarbetspartners, bidra till en minskad klimatpåverkan. För oss är det en resa - en klimatresa - mot en klimatneutral framtid där nyckeln för att lyckas är samarbete och dialog.
Varje byggprojekt är så klart unikt, även om det finns många gemensamma inslag. Processen karaktäriseras av många intressenter, behov av bred kompetens och av samordning av många olika beslut. NCC:s styrka är vår förmåga att hantera komplexiteten i en byggprocess och proaktivt arbeta med kunderna före och under projektet. Med vår samlade kunskap hanterar vi de unika faktorerna i varje projekt och säkrar ett positivt slutresultat för alla intressenter.
Klimatet – ledstjärnan i vår byggprocess
Klimatfrågan är en integrerad del av vårt arbetssätt och byggprocess. Från de inledande samtalen där vi diskuterar projektets hållbarhets- och klimatmål, genom planering och projektering där vi kan ta stöd av klimatberäkningar för att analysera olika val och lösningar som är kloka ur ett klimatperspektiv och samtidigt ekonomiskt och praktiskt gångbart för projektet, till själva produktionen med ambitionen att minska klimatpåverkan. Det handlar till exempel om att proaktivt arbeta med att minska koldioxidutsläppen genom hela värdekedjan, arbeta med resurseffektiva byggmetoder och att det material som används ses som en resurs som kan användas igen.
6 fokusområden på vår klimatresa
För att öka tempot på klimatresan och bidra till Sveriges målsättning om en klimatneutral framtid kraftsamlar vi och tar ett helhetsgrepp över ett antal områden för minskad klimatpåverkan när vi bygger:
- Klimatberäkningar: ger en tydlig bild av var de största utsläppen uppstår och fungerar som stöd för att fokusera insatserna i projekten där de behövs som mest. Beräkningarna skapar konkret kunskap, besluten blir mer underbyggda och ger större möjligheter att styra klimatpåverkan genom olika val, exempelvis jämföra olika konstruktionslösningar och materialslag.
- Material- och konstruktionsval: för att minska klimatpåverkan när vi bygger behöver vi optimera användningen av material. Det handlar om att reducera materielmängderna för att på så vis både minska klimatpåverkan och materialkostnader. Metodiskt optimeringsarbete kan ofta ske genom att slimma konstruktionen, välja måttanpassade dimensioner, tidig dialog samt rätt material på rätt plats.
- Cirkulärt byggande: innebär att vi arbetar resurseffektivt och minskar uttaget av nya resurser. Det handlar bland annat om att designa byggnader för ett långt liv och så att materialet kan demonteras och återbrukas. Dessutom bidrar noggrann planering och måttbeställning till minskade mängden spill och avfall, som ett led i att arbeta resurs- och kostnadseffektivt.
- Transporter och maskinarbete: vi optimerar logistikkedjorna och planerar noga så att transporterna effektiviseras och koldioxidutsläppen därmed minskas.
- Energieffektivitet: uppnås genom att vi arbetar med lösningar som reducerar värmeförlusterna, till exempel välisolerat och lufttätt klimatskal. Genom att även välja installationer med låg elanvändning och nyttja solenergi och eftersträva förnyelsebar energi i första hand kan vi åstadkomma en högre energieffektivitet.
- Klimatanpassning och biologisk mångfald: en självklart del i NCC:s klimatanpassningsarbete är att öka grönytefaktorn och biologisk mångfald för att bidra till klimatanpassade städer.
Klimatmedvetna beslut och nära dialog från start - avgörande för en minskad klimatpåverkan i byggprojektet
Nyckeln för att åstadkomma ett mer klimatmedvetet byggprojekt är samarbete och dialog i ett tidigt skede, som stöd för detta arbetar vi bland annat med: