Vanliga frågor och svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar som rör våra olika studentinitiativ.

Hur gör jag om jag vill praktisera hos er?

På NCC lägger vi ut en annons när vi har möjlighet att ta emot praktikanter och du söker din praktikplats via den. Bra att veta är att vi lägger ut annonsen terminen innan du ska ha din praktik, det vill säga ska du ha din praktik under höstterminen söker du redan under våren

Vad innebär Sommarjobb?

Sommarjobb är till för dig som vill lära dig mer om vår verksamhet under ditt sommaruppehåll från studierna. Huvuddelen av våra sommarpraktikplatser är i vår produktion. Ofta får du som sommarjobbar skugga och stötta någon av våra Arbetsledare eller Yrkesarbetare under din tid hos oss. 

När får jag svar om jag har blivit antagen för Sommarjobb eller praktik?

I rekryteringen prioriterar vi studerande som har en utbildning inom bygg, anläggning och industri eller motsvarande men om möjligheten finns tar vi även emot de som studerar exempelvis inköp eller ekonomi etc.

Det är viktigt att känna till att rekryteringsperioderna sträcker sig över en lång tid och platser tillsätts över hela landet genom en gemensam rekryteringsprocess. Lokal HR på respektive ort hanterar urvalet tillsammans med rekryterande chefer. Hur många praktikplatser varje region tillsätter varierar beroende på vilken region du söker till eftersom exempelvis mängden projekt ofta skiljer sig åt. Vilken utbildning och kompetens som efterfrågas varierar också beroende på vart du söker dig, lika så när du får svar på om du blivit antagen eller ej. Vi kan därför inte ge ett generellt svar för hela landet gällande när du får svar om du blivit antagen eller ej. För specifika frågor gällande just din ansökan kontaktas HR på lokal ort. Läs mer om vår rekryteringsprocess för studenter.

Vem kan bli trainee i NCC Master Traineeprogram?

NCC Master Traineeprogram är för civilingenjörer med studieinriktning Väg och Vatten, Samhällsbyggnad, Lantmäteri, Industriell ekonomi eller annan bygginriktning. Även du som har en masterexamen inom ekonomi är kvalificerad att ansöka till NCC Master Traineeprogram. Du är nyutexaminerad eller har högst ett par års kvalificerad arbetslivserfarenhet. Det är också viktigt att du har ett genuint intresse för NCC:s verksamhet och delar våra värderingar.

Vem kan bli Trainee i NCC Kandidat Traineeprogram?

NCC Kandidat Traineeprogram vänder sig till personer som har en examen med inriktning bygg och anläggning på yrkeshögskola eller högskola och har som mest ett par års kvalificerad arbetslivserfarenhet efter sina studier. 

Vem kan bli Kompetensbyggare?

Kompetensbygget är för civilingenjörer med studieinriktning Väg och Vatten/ Samhällsbyggnad och för dig som studerar ditt andra år på KTH, Chalmers eller Lunds Tekniska Högskola. Även du som studerar ditt tredje år på Luleå Tekniska Universitet kan ansöka om sjumånaderspraktik hos oss och ingår då i Kompetensbygget. 

När och hur ansöker jag om examensarbete?

Vi har två olika tillvägagångssätt när det kommer till examensarbete hos oss, antingen har vi på NCC förslag på ämne eller så har du som student ett förslag. Oavsett om du har ett eget förslag eller om du vill ansöka till något av våra gör du detta via vår hemsida. Kom ihåg att du söker terminen innan du ska skriva, det vill säga ska du skriva under våren söker du helst redan under höstterminen.