NCC och Trafikverket har tecknat 28 asfaltkontrakt med miljövarudeklarationer – men kraven borde höjas

Inför årets asfaltssäsong har NCC och Trafikverket hittills tecknat 28 asfaltkontrakt där sänkningen av koldioxidekvivalent-utsläppen i asfaltproduktionen leds i bevis med miljövarudeklarationer, så kallade EPD-krav, vilket är fler än tidigare år. Men till nästa år borde kraven höjas.

NCC Asfaltverk Foto NCC

Trafikverket ställer krav på att alla asfaltmassor ska kunna redovisas med hjälp av miljövarudeklarationer (EPD). NCC:s miljövarudeklarationer är specifika både gällande plats och produkt och baseras på verifierade data från varje asfaltverks egen produktion.

− NCC har gått ifrån schabloner till verklig och specifik data så att våra kunder kan göra en skarp miljö- och klimatkalkyl, säger Johan Brus, avdelningschef, NCC Industry.

Den samlade underhållsskulden för det skandinaviska vägnätet uppgår till nästan åtta miljarder euro. Det påverkar samhällets funktion. För att lösa det utan att öka på utsläppen onödigt mycket måste kraven höjas på att mer asfalt ska levereras med lägre CO2e-utsläpp.

NCC uppmanar nu både Trafikverket och övriga kunder att ställa högre klimatkrav i upphandlingarna.

– Trafikverket har tagit viktiga steg med EPD-kraven men vi kan inte stanna här. Både de och alla andra beställare borde nu öka kraven till nästa år, avslutar Johan Brus, avdelningschef, NCC Industry.

I uppdragen från Trafikverket ingår bland annat fräsning, asfaltläggning och vägmarkeringar. Effektiv logistik och en välplanerad framdriftsplan bidrar till ett säkert utförande som kommer att ske de kommande åren.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Johan Brus, avdelningschef, NCC Industry, 070-328 73 85, johan.brus@ncc.se

NCC:s presstjänst: 08-585 519 00, press@ncc.se, NCC:s Mediabank