NCC och IGEday sporrar tjejer att välja ingenjörsyrket

Idag besöker tjejer mellan 12 och 19 år NCC-projekt på fyra orter i landet. Det är Introduce a Girl to Engineering day, IGEday, som tillsammans med NCC:s kvinnliga nätverk Stella tar med besökarna på en visning av vad en ingenjör kan göra om dagarna. 

– Vi behöver visa i praktiken vad ingenjörsyrket innebär. Genom att ta med unga tjejer till våra projekt så hoppas vi att de ska få en bättre bild av yrket och hur roligt det är. Den är viktigt att inspirera tidigt i åldrarna för att kunna påverka och lägga grunden för deras framtida val, berättar Elisabeth Angarth, HR-specialist på NCC.

NCC är sponsor av IGEday för andra året i rad och deltar genom det kvinnliga nätverket Stella. Nätverket är ett av NCC:s initiativ för ökad mångfald på våra arbetsplatser.

– Idag är det alldeles för få tjejer som väljer tekniska utbildningar. Det måste vi ändra på. NCC har ett stort rekryteringsbehov och för att möta detta så måste vi få med tjejerna på tåget. Mångfald är affärskritiskt, vi vet att det leder till ökad arbetsglädje, kreativitet och därmed även ökad lönsamhet, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

De tjejer som har anmält sig till NCC får uppleva hur det är att arbeta som ingenjör på NCC via en rundtur på projektet och en presentation med fler exempel på yrket och NCC som företag. Sedan genomförs en aktivitet som kan vara en workshop eller tävling kopplat till byggbranschen.

Bakom IGEday i Sverige står den ideella föreningen Womengineer. IGEday har även stöd av National Engineers Week Foundation som på ett framgångsrikt sätt har arrangerat den amerikanska versionen av eventet de senaste åren. NCC ett av 42 partnerföretag. 

IGEday på NCC genomförs i fyra städer 18 mars:

Stockholm – Torsplan

Göteborg – Östra Barnsjukhuset

Malmö – Limhamns Läge

Umeå – Gimoborg