En ung flicka håller i sin nalle, medan hon lutar sig mot ett fönster där solen skiner igenom.

Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg

På uppdrag av Västfastigheter har NCC byggt ett nytt, modernt barnsjukhus i direkt anslutning till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Byggnaden om cirka 33 000 kvadratmeter innehåller avancerad teknik och ett stort antal installationer för att möta målet om att skapa ett av Europas modernaste barnsjukhus.

NCC:s uppdrag som inleddes 2015 har omfattat byggnation av nya sjukhusbyggnader och anslutningar till det befintliga Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Tillbyggnaden är cirka 33 000 kvadratmeter stor och fördelad på nio våningar där nya lokaler för rehabilitering, operation, intensivvård, vårdavdelningar och administration har byggts.

Delar av de äldre lokalerna har renoverats och anslutits till det nya sjukhuset. Utöver detta har en ny försörjningsbyggnad för media byggts samt ett kulvertsystem om cirka 10 000 kvadratmeter.

Barnsjukhuset är ett enormt installationstätt projekt med 4 500 sprinklerhuvuden, 19 000 kvadratmeter gips och 90 mil kabel som några exempel. Utöver el, värme, ventilation och fiber med mera tillkommer installationer av olika typer av medicinteknisk utrustning.

Förbättrad vårdmiljö för patienter och personal

Tillbyggnaden tillser att vårdavdelningarna får möjlighet att erbjuda en förbättrad vårdmiljö för patienter, närstående och personal. Det blir också bättre för barn och föräldrar med enkelrum och möjligheter att övernatta. Enkelrummen bidrar också till en bättre sjukhushygien med minskad risk för spridning av infektioner.

Med det nya barnsjukhuset får Göteborg ett av världens mest framstående barn- och ungdomssjukhus inom högspecialiserad barnsjukvård, klinisk forskning och utbildning.

I uppdraget ingår, förutom uppförandet av byggnaden, också att skapa en attraktiv utomhusmiljö i området och NCC kommer därför att vara kvar på platsen under 2021 för att färdigställa detta.

Se filmen om Drottning Silvias Barnsjukhus:

Kolla in filmen när den vackra och färgglada förbindelsegången lyftes på plats. Gången gör det möjligt att gå mellan den gamla delen av sjukhuset och den nya.
Bild på Anna Noren, Affärsansvarig Sjukhus, NCC Building Sweden
Anna Norén

Avdelningschef, NCC Building Sweden