Välkommen NiCCi – NCC:s robothund

Idag är det äntligen dags för NCC:s robothund NiCCi att börja sin tjänst hos oss. Inledningsvis ska den bo och jobba på NCC:s projekt Kineum i Göteborg.

NiCCi är som de flesta valpar väldigt efterlängtad av sin nya familj och det är många som ser fram emot att lära känna NCC:s robothund lite närmare. Till en början kommer NiCCi att arbeta tillsammans med sin nuvarande husse Gustav Olsson, specialist VDC.

För NiCCi och kollegorna väntar nu, efter en period av att lärt känna varandra, en tid av att verkligen testa möjligheterna med en robot och hur vi med hjälp av AI kan tolka alla observationer som NiCCi registrerar.

- Kineum är ett väldigt bra första projekt för NiCCi. Under det första halvåret kommer vi att samla in data som gör att vi t ex kan jämföra verkligenheten på en byggarbetsplats med ritningarna, säger Gustav Olsson.

Vi ser ett antal funktioner som den NiCCi kan ha men vi håller också öppet för att vi med tiden kommer att hitta nya användningsområden som vi ännu inte har tänkt på. Ett område där hunden kan bli viktig är inom säkerhetsarbetet. När hunden scannar allt som den registrerar, mäter och behandlar inkommen data, kan man snabbt se om arbetsplatsen innehåller riskmoment i form av saker ligger i vägen. På samma sätt kommer vi med hundens hjälp se om det saknas skyddsbarriärer eller spärrar eller lås och vad som i så fall behöver kompletteras.

- Jag vill också passa på att tacka för det stora engagemanget och alla namnförslag som skickats in. Efter noga funderingar föll valet till slut på NiCCi, avslutar Gustav Olsson.

Följ gärna NiCCi:s utveckling sociala medier.

NCC:s nya robothund Nicci
NCC:s nya robothund NiCCi