NCC slår nytt rekord i digitalisering

Aldrig tidigare har ett företag spridit programmet Bluebeam så snabbt i sin organisation. Igår var därför det amerikanska företaget på besök på NCC:s huvudkontor i Solna för att ta reda på hur det gick till.

– Vi vill veta hur ni kunde få 1 600 användare på NCC på bara åtta månader. Det har inget företag klarat tidigare, säger Kristine Stene, marknadsansvarig på Bluebeam för Europa, Afrika och Mellanöstern.

Bluebeam är ett program som hanterar ritningar, fotografier och andra dokument i pdf-format. Programmet gör det lätt att hantera dokumenten digitalt istället för på papper. Till exempel blir det enkelt att beräkna ytor, göra listor på det material som behövs samt hålla koll på att ändringar i ritningarna faktiskt blivit utförda.

Att NCC ökat användningen av programmets så snabbt beror på flera saker, exempelvis den välfyllda supportsida som skapats på NCC:s intranät. Där finns bland annat korta videoklipp som vi gjort själva om hur man snabbt kommer igång.

– NCC har också snabbt skapat mallar och profiler för olika typer av behov inom företaget. Den mångfald av olika användningsområden ni hittat för programmet är också unik, säger Kristine Stene.

Bluebeam gjorde även ett besök på projekt Järvastadens Skola där platschefen Emil Tagesson berättade om nyttan med Bluebeam i projektet. Intervjuerna med NCC blir en fallstudie som ska läggas ut på Bluebeams webbsida, på företagets blogg och i sociala medier.

Materialet kommer även att mejlas ut till alla kunder, både som text och som videoklipp. Syftet är att tipsa andra kunder om hur de kan införa programmet snabbt och smidigt i sin organisation.

– Det har varit riktigt roligt att på så kort tid få så många användare i verksamheten. Nu går vi vidare med att utveckla arbetsmetoderna även för externa konsulter och underentreprenörer, säger Ulf Larsson, projektledare för verksamhetsutveckling på NCC och styrelseordförande för BEAst, föreningen Byggbranschens Elektroniska Affärsstandard.

Bild på Ulf Larsson, projektledare verksamhetsutveckling, NCC Group. Foto/illustration: Okänd
Ulf Larsson

Operativt stöd , NCC Building Sweden