Fokuserad skidåkare får årets NCC-stipendium

Zebastian Modin längdskidåkare från Frösön utanför Östersund får NCC-stipendiet 2016. Han lider av ögonsjukdomen Glaukom, grön starr, vilket gör att hans syn har försämrats gradvis. Han tävlar på samma villkor i VM som sina motståndare, alla med mörkläggande glasögon och guide.

– Det här känns jättekul att få det här stipendiet. Det var ingenting jag hade räknat med. Alla tillskott i kassan är välkomna. Sporten kostar en del när man alltid måste betala för två, sig själv och en guide. Pengarna kommer jag troligtvis att använda till ett extra träningsläger, säger paraskidåkaren Zebastian Modin.

Stipendiet på 10 000 kronor delas ut på Parasportgalan den 4 februari i Stockholm. 22-åriga Zebastian som laddar inför VM i Tyskland om två veckor och skickar sin pappa att ta emot stipendiet under ceremonin för att istället helt fokusera på träningen.

– Jag tränar cirka tio pass i veckan och pluggar samtidigt ekonomi på Mittuniversitetet. Favoritgrenen är sprint, men jag ställer om siktet lite gran nu och lägger mycket krut på att bli bättre i skidskytte. På sommarhalvåret är det rullskidor, cykling och löpträning som gäller, berättar Zebastian.

Zebastian vill utveckla skidskytte för att kunna hävda sig i grenen, som ett komplement till favoritgrenen sprint. I skidskytte åker man in i skjutområdet, lägger sig tillrätta och tar på sig hörlurar. Ett ljud förstärks gradvis och ju närmare målet du kommer desto starkare blir ljudet.

En stark tro på framgång och vägen mot den har drivit Zebastian. Det har resulterat i många fina medaljer till samlingen. Under säsongen 2015 opererades han för kompartmentsyndrom i benet. Den säsongen blev förstörd. Men förra året vann han Världscupen på 20 kilometer klassiskt och skate fem kilometer i Voukatti i Finland.

– Jag har haft två jobbiga år, dels med operationerna då musklerna bredvid smalbenen svällt upp och gett kramp. Och även med att hitta en bra guide. Men den senaste säsongen har jag åkt med en riktigt bra kille. Vi har kört ihop oss och då blir det enklare att både träna och att utmana i tävlingar, säger han.

Efter VM i Tyskland ska Zebastian till Världscupen i Sydkorea och Japan i två, tre veckor och rekognosera för nästa mål, Paralympics i Pyeongchang, Sydkorea 2018. Zebastian jobbar hela tiden med att hitta nya vägar att utmana på och för ännu bättre samarbete med sin guide. Hans mål är att köra allt i Världscupen, både längd och skidskytte.

NCC-stipendiet finansieras med avkastningen från Parasportförbundets NCC-fond. Fonden bildades år 1998, när NCC donerade en miljon kronor till Svenska Parasportförbundet istället för att ge en julgåva till NCC:s anställda.

Foto: Privat Zebastian Modin. Guiden Johannes Andersson ledsagar Zebastian Modin i spåren.