Ett år utan olyckor i Building Östergötland

Idag har ett helt år passerat utan en enda olycka med frånvaro i avdelning Building Östergötland. Avdelningen har i nuläget cirka femton pågående projekt och 315 anställda.

– Vi är så tacksamma över att ingen i avdelningen har behövt vara frånvarande från arbetet på grund av en olycka under lång tid. Många faktorer inom ramen för vårt systematiska arbetsmiljöarbete har påverkat att vi har hållit nollan, bland annat tydligt uppsatta mål, regelbundna diskussioner om vår arbetsmiljö och fokus på våra attityder kring arbetsmoment och att använda rätt skyddsutrustning. Därtill förstås även en stor portion tur, säger Andreas Lennartsson, tf produktionschef i Building Östergötland.

Bild på Andreas Lennartsson, tf produktionschef Building Östergötland.

Andreas Lennartsson, tf produktionschef Building Östergötland.

Att känna sig behövd ger positiv återhämtning

Byggbranschen är en bransch med många arbetsplatsolyckor. Forskning visar på positiva effekter när medarbetare kommer tillbaka till arbetsplatsen snabbt efter en skada eller sjukdom. Gemenskap och att känna sig behövd leder till en positiv återhämtning, och medarbetaren kan även undvika en karensdag.

Därför jobbar avdelningen med att erbjuda alternativa arbetsuppgifter till medarbetare som kan till exempel vara att inventera material, att städa och sortera på arbetsplatsen, eller introduktion av nya projektmedarbetare. De alternativa arbetsuppgifterna planeras i samråd mellan chef och medarbetare utifrån medarbetarens förmåga.

Många verktyg med fokus på säkerhet

NCC har många tydliga och inspirerande verktyg som avdelningen jobbar med för att åstadkomma förändring. Utöver den systematiska rapporteringen diskuterar vi även attityder och beteenden, daglig säkerhetsgenomgång, delar information mellan projekt, gör morgonuppvärmning, är aktiva under den årliga hälso- och säkerhetsveckan, genomför säkerhetsutbildningar och har närvarande chefer ute på arbetsplatserna.

Fira med smörgåstårta till alla i avdelningen

– Nu firar vi i hela avdelningen med smörgåstårta och fortsätter jobba för att nollan håller i sig ett långt tag framöver, säger Andreas Lennartsson.