Bostadsrätter Kvarnbytornet, Mölndal

Kvarnbytornet är ett bostadsprojekt beställt av Bonava. Bostadshuset är 16 våningar högt i det nya och högt belägna bostadsområdet Kvarnbyn i Mölndal. Kvarnbytornet rymmer 77 bostadsrätter och blir områdets högsta hus med en vidsträckt utsikt.

Främsta utmaningen med att bygga ett 16 våningar högt hus på en hög höjd är att bemästra väder och vind både i byggfasen och se till att huset klarar dessa utmaningar under sin livstid. Därför har extra noggrannhet i både projektering och utförande. Höjden innebär också speciallösningar för vatten och ventilation.

Kvarnbytornet är ett punkthus om 16 våningar med 77 lägenheter i storlekar mellan ett till fem rum och kök. Bostadsrättsinnehavarna har tillgång till, lounge, takterrass och en privat gårdsterrass.Byggnationen startade i januari 2018 och avslutades under sommaren 2020. Samtliga bostäder var inflyttningsklara i mars 2020,

En stor utmaning har varit logistiken i och runt arbetsplatsen på grund av ett parallellt projekt Mariedahl (HSB). Med endast en infart till hela området samt redan inflyttade tidigare etapper ställdes höga krav på samordning. I tillägg till det krävdes omfattande planering av logistikflöden, framförallt gällande materialtransporter, inom byggnaden på grund av höjden.

NCC har byggt ca 400 bostäder på Kvarnbyområdet i Mölndal Kvarnbyterassen, Kvarnbyfallet och Kvarnbytornet åt Bonava. Brf Mariedahl åt HSB. Bläddra mellan projekten i karusellen nedan, klicka på bilden för att komma till projektsidan.
  • Kvarnbyterassen var den första etappen NCC byggde i Kvarnbyn. 82 lägenheter på tre huskroppar.

  • Kvarnbytornet byggdes åt Bonava och var den sista etappen som byggdes. Huset är 16 våningar högt och står högst upp på berget. utsikten är magisk.

  • Kvarnbyfallet består av 115 lägenheter och byggdes åt Bonava.

  • Högst upp på Kvarnbyterrassen har NCC byggt Brf Mariedahl som består av 116 lägenheter fördelat i fyra olika hus. Sammanhängande med husen finns också ett stort garage.