Tingvalla isstadion omvandlas till inomhusarena

NCC bygger tillsammans med Karlstads kommun om Tingvalla isstadion till en modern inomhusarena för alla typer av issport. Nya Tingvalla isstadion kommer att bli norra Europas största väderskyddade isyta.

Nya Tingvalla isstadion blir en funktionell anläggning och social mötesplats för aktiva, motionärer och åskådare inom alla typer av issport. Arenan kommer att bli norra Europas största väderskyddade isyta. 

Modern inomhusarena

Nuvarande Tingvalla isstadion byggdes 1967 och är med sina drygt 12 000 kvadratmeter en av Europas största konstfrusna isytor. Isstadion ska med väggar och tak omvandlas från en utomhusarena till en modern inomhusarena med tre isytor – en bandyplan och två isrinkar. Här blir det plats för alla typer av isidrotter, som bandy, konståkning, skridsko, ishockey och allmänhetens åkning.

Stommen består av stål, där läktare och vissa delar byggs i limträ. En öppningsbar mellanvägg möjliggör en skridskobana av fullängd för tävlingar. På ståplatsläktaren finns plats för 1 500 åskådare. Det kommer också finnas omklädningsrum, föreningsytor och en stor entrédel med kafé och konferenslokaler.

För att nå en låg energiförbrukning kommer den värme som bildas från kylanläggningen som driver isarna att tas tillvara för att värma de tempererade lokalerna i arenan och producera varmvatten. Anläggningens tak förses med 300 kvadratmeter solceller.

Förvandling i samverkan

Samarbetet mellan NCC och Karlstads kommun genomförs i partnering och inleddes i juni 2020. Tillsammans har parterna i en första fas planerat och projekterat för uppdraget och nu pågår omvandlingen av isstadion. Hela anläggningen ska vara färdigställd hösten 2022.
 

Genom partnering som samarbetsform har vi de bästa förutsättningarna att omvandla den anrika Tingvalla isstadion till en modern inomhusarena som bidrar till att utveckla det framtida idrottslivet för både föreningar och allmänheten i Värmland.
Martin Smederöd, projektchef NCC Building Sweden
Tingvalla isstadion, entré
Tingvalla isstadion, Sweco
Illustrationer: Sweco
Martin Smederöd

Projektchef, NCC Building Sweden