Munktellbadet i Eskilstuna

Eskilstunas nya badhus Munktellbadet invigdes våren 2016. Som första badhus i Sverige har Munktellbadet certifierats med den högsta miljöklassificeringen Miljöbyggnad Guld.

Det nya badhuset står i direkt anslutning till ån i den anrika stadsdelen Munktellstaden, som ligger centralt i Eskilstuna. Badet är arkitektoniskt anpassat till omgivningen och fasaden är i tegel. Byggnaden omfattar drygt 10 000 kvadratmeter i två plan och är dimensionerad för 250 000 besökare per år med omklädningsplatser för 500 badgäster.

Högsta miljöprofil

Munktellbadet är Sveriges första badhus som certifierats med Miljöbyggnad Guld. Det betyder bland annat att badhuset har en hög energieffektivitet. Miljöbyggnad Guld ställer även höga krav på att inomhusmiljön är hälsosam både för besökare och för personal.

Stor vikt har lagts vid att badet ska få en så låg energiförbrukning som möjligt vid drift. Driftkostnaden i det nya badhuset är lägre per kvadratmeter än i tidigare badhuset tack vare energibesparande investeringar. Byggnaden värms upp med el och fjärrvärme från det lokala kraftvärmeverket. På taket finns 191 solcellspaneler och belysningen inne i badhuset består av LED-lampor och lågenergilampor. Taket är för övrigt täckt av sedum.

Modern och flexibel badanläggning

Badhuset erbjuder badupplevelser och träningsmöjligheter för alla åldrar och består bland annat av:

  • 50-meters bassäng, delbar genom en tvådelad bro
  • Flexibla terapibassänger för rehabilitering och simträning, varav en med höj och sänkbar botten.
  • Familjebad med rutschkana, klättervägg och bubbelpool
  • Gym och relaxavdelning med bastu, pooler och solterapi