Foto på den nya 50-metersbassängen i Säffle.

Säffle simhall först i Värmland med 50-metersbassäng

Säffle har fått en ny modern simhall med Värmlands första 50-metersbassäng som dessutom är av stål, vilket är den första i sitt slag i Sverige. Badanläggningen rymmer även multibassäng, barnbassäng och relaxavdelning och är uppförd enligt kraven för Miljöbyggnad Guld.

Samverkan från tidigt skede

Projektet genomfördes i partnering, vilket innebär att NCC och Säffle kommun gemensamt, från mycket tidigt skede, har tagit fram systemhandlingar, projektbudget och detaljprojektering för det nya badet. 

NCC har byggt många badhus och genom dessa utvecklat en expertis som gjort oss ledande i Sverige på att bygga simhallar och badhus. Vi vet att badhusprojekt är komplexa projekt med många aktörer involverade. I dessa sammanhang är partneringmodellen helt överlägsen.

Värmlands första 50-metersbassäng

Den nya simhallen omfattar cirka 7 800 kvadratmeter och är dimensionerad för 100 000 besökare per år.

50-metersbassängen i rostfritt stål är den första i Värmland och den första i stål i Sverige. Dessutom finns en multibassäng med höj- och sänkbar botten, relaxavdelning med bastu och varmpool, samt en barnavdelning med bassäng, rutschkana och grotta. Omklädningsrummen utformades flexibla för personer och grupper med olika typer av behov. 

Hållbart på guldnivå

Simhallen är uppförd enligt kraven för Miljöbyggnad nivå Guld. Stort vikt har lagts på energieffektivitet, inomhusklimat och hållbara materialval. Byggnaden förses till exempel med solpaneler och kloranvändningen kommer att minimeras och att 50-metersbassängen är av stål kräver mindre underhåll än kakel.

Emilia Carlman

Produktionschef, NCC Building Sweden