Ny simhall i Säffle

Säffle har fått en ny simhall med Sveriges första 50-metersbassäng i rostfritt stål samt multibassäng, barnbassäng och relaxavdelning. Badanläggningen är uppförd enligt kraven för Miljöbyggnad Guld.

Projektet genomfördes i partnering, vilket innebär att NCC och Säffle kommun gemensamt har tagit fram systemhandlingar, projektbudget och detaljprojektering för det nya badet.

NCC har byggt många badhus och genom dessa utvecklat en expertis som gjort oss ledande i Sverige på att bygga simhallar och badhus. Vi vet att badhusprojekt är komplexa projekt med många aktörer involverade. I dessa sammanhang är partneringmodellen helt överlägsen.

Värmlands första 50-metersbassäng

Den nya simhallen omfattar cirka 7 800 kvadratmeter och är dimensionerad för 100 000 besökare per år. Förutom en 50 metersbassäng finns en multibassäng med höj- och sänkbar botten, relaxavdelning med bastu och varmpool, samt en barnbassäng med rutschkana och grotta. 

Simhallen är uppförd enligt kraven för Miljöbyggnad nivå Guld. Stort vikt har lagts på energieffektivitet, inomhusklimat och hållbara materialval. Byggnaden förses till exempel med solpaneler och kloranvändningen kommer att minimeras och att 50-metersbassängen är av stål kräver mindre underhåll än kakel.

Emilia Carlman

Produktionschef, NCC Building Sweden