Illustration: Hermansson Hiller Lundberg arkitekter

Räddningsstation, Tanumshede

NCC och Tanums kommun ska i samverkan bygga en räddningsstation för Räddningstjänsten Tanums Kommun och NU-sjukvårdens ambulansverksamhet.

Den nya tekniktäta räddningsstationen, med placering på Ryland i Tanumshede, kommer att innefatta nya lokaler till Räddningstjänsten och NU-sjukvårdens ambulansverksamhet i Tanum. NU-sjukvården är en förvaltning i Västra Götalandsregionen där Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan och Uddevalla sjukhus ingår.

– En ny räddningsstation är efterlängtad och nu kommer vi kunna erbjuda en räddningsstation utformad enligt rutinerna för ”Friska brandmän” med en säker arbetsmiljö för vår personal, dessutom innebär satsningen en fortsatt långsiktig trygghet för alla invånare i Tanums kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd.

Räddningsstationen ersätter den 40 år gamla stationen där verksamheterna befinner sig idag. Räddningsstationen kommer att omfatta lokaler för Räddningstjänsten om cirka 2 250 kvadratmeter och ambulansstation om cirka 450 kvadratmeter samt utbildningslokaler. Räddningsstationen byggs enligt modellen ”Friska brandmän” som handlar om att hantera och rengöra skyddsutrustning efter utryckning separat och efter särskilda rutiner. Syftet är att minska mängden skadliga ämnen i brandmännens vardag och undvika de hälsofarliga ämnen som finns i brandsot.

– Vi är stolta över att få vara med och utveckla den nya moderna räddningsstationen för Tanums kommun. Det är ett viktigt samverkansprojekt som genomsyras av ett gott samarbete. Tillsammans kommer vi att nå de höga krav som ställs på dagens räddningsstationer, säger Joakim Antonsson, affärschef NCC Building Sverige.

Joakim Antonsson

Affärschef, NCC Building Sweden