Energieffektiva hyresrätter, Märsta

Intill Märsta köpcentrum bygger NCC på uppdrag av Bengt Malmegård 68 energi- och kostnadseffektiva hyresrätter. Märsta ligger i Sigtuna kommun strax norr om Stockholm. Kommunen är idag en av Sveriges mest expansiva.

– Husen blir ett attraktivt bostadstillskott i kommunen och en del av den kommande utvecklingen av Märsta Centrum, säger byggherren Bengt Malmegård.

De två punkthusen i Märsta med totalt 68 lägenheter får sju våningar och en lika stor fördelning av 1:or, 2:or och 3:or. 

Konceptet NCC Folkboende

Projektet kallas Arkaden och byggs enligt konceptet NCC Folkboende, ett flexibelt lättplacerat punkthus med fyra till åtta våningar och fyra till sex lägenheter på varje plan.

Konceptet NCC Folkboende har bostäder med jämförelsevis liten total boyta. Men varje kvadratmeter är noggrant genomtänkt för att ge hyresgästen så mycket boendekvalitet som möjligt. Konceptet skapar också hus med en låg energianvändning.

Energibehov långt under normen

Projekt Arkaden ska värmas upp med en redan driftsatt bergvärmeanläggning. Husen får därför ett genomsnittligt behov av köpt energi på bara 25 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket är långt under gällande byggnorm.

– Det här är första gången en privatkund i Stockholmsregionen väljer att bygga med vårt populära koncept NCC Folkboende, säger Henrik Lundin, affärschef, NCC Construction Sverige AB.

NCC Folkboende lanserades år 2010. Sedan dess har fler än 1 300 Folkboende-lägenheter byggts eller är under produktion, från i Kiruna i norr till Trelleborg i söder. NCC Folkboende är ett koncept för ytsmarta hyresrätter med hög boendekvalitet som både fastighetsägaren och hyresgästen har råd med. 

Fakta

  • Projekt: Energieffektiva hyresrätter  
  • Kund: Bengt Malmegård
  • Byggtid: september 2014 – mars 2016
  • Huvudentreprenör: NCC Building
  • Kontraktssumma: 68 MSEK
SEULRWAL
Ulrik Wållberg

Chef produkter, NCC Building