Energieffektiva hyresrätter, Märsta

Intill Märsta köpcentrum har NCC byggt 68 energi- och kostnadseffektiva hyresrätter på uppdrag av Bengt Malmegård. Märsta ligger i Sigtuna kommun strax norr om Stockholm. Kommunen är idag en av Sveriges mest expansiva.

– Husen är ett attraktivt bostadstillskott i kommunen och en del av den kommande utvecklingen av Märsta Centrum, säger byggherren Bengt Malmegård.

De två punkthusen i Märsta med totalt 68 lägenheter har sju våningar och en lika stor fördelning av 1:or, 2:or och 3:or. 

Produktlinjen NCC Folkboende

Projektet kallas Arkaden och har byggts enligt produktlinjen NCC Folkboende, ett flexibelt lättplacerat punkthus med fyra till åtta våningar och fyra till sex lägenheter på varje plan.

NCC Folkboende har bostäder med jämförelsevis liten total boyta. Men varje kvadratmeter är noggrant genomtänkt för att ge hyresgästen så mycket boendekvalitet som möjligt. Konceptet skapar också hus med en låg energianvändning.

Energibehov långt under normen

Arkaden värms upp med en redan driftsatt bergvärmeanläggning. Husen har därför ett genomsnittligt behov av köpt energi på bara 25 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket är långt under gällande byggnorm.

NCC Folkboende lanserades år 2010. Sedan dess har fler än 3 000 Folkboende-lägenheter byggts eller är under produktion, från i Kiruna i norr till Trelleborg i söder. NCC Folkboende är ett koncept för ytsmarta hyresrätter med hög boendekvalitet som både fastighetsägaren och hyresgästen har råd med. 

Bild på Ulrik Wallberg, Chef produkter, NCC Building. Foto/illustration: Okänd
Ulrik Wållberg

Ansvarig Lamell, NCC Building Sweden