Om- och tillbyggnad av Skissernas museum i Lund

Under 2015-2016 byggde NCC till Skissernas museum med ny reception, museibutik och restaurang samt byggde in museets innergård och renoverade Internationella salen. Tre projekt i ett, som vart och ett ställde höga krav på hantverksskicklighet, problemlösning och förståelse för detaljerna.

Skissernas museum i Lund grundades 1934 under namnet "Arkiv för dekorativ konst". Under åren har etappvisa om- och tillbyggnader sammanlänkat unika byggnadsverk från många olika epoker. 2015 beslöt Statens Fastighetsverk att förnya det anrika museet. 

Uppdraget var uppdelat på tre separata delprojekt, ett yttre och två inre. Det yttre innebar en tillbyggnad som innehåller ny reception, museibutik och restaurang. De inre var dels en inbyggnad av museets innergård och dels en renovering av "Internationella salen". Dessutom ingick en rad tekniska nyinstallationer, isoleringsarbeten och konstruktiva förstärkningar på olika platser i och under byggnaden.

En viktig förutsättning var att den administrativa verksamheten skulle kunna pågå som vanligt under byggtiden.

Ytterväggarna har en fasadbeklädnad av corten eller rosttrögt stål, som specialbehandlats för att medvetet rosta till en viss grad. Under några decennier kommer den sakta att skifta i orangebruna kulörer för att slutligen stabiliseras till en mörkare och mera naturlig kulör.

Undertaket i den nu överbyggda innergården är specialdesignat och skapar en "spegelyta" som medför att man upplever att taket svävar och gör så att ljuset reflekterar och speglar konstverken på ett näst intill magiskt sätt.

2017 vann Skissernas museum Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris Kasper Salin-priset.

Foto: Klas Andersson

Bild på Kristian Jansson, Affärschef Malmö/Lund, NCC Building. Foto/illustration: Okänd
Kristian Jansson

Affärschef Malmö/Lund, NCC Building