Piteås högsta bostadshus är 100% reko

Mitt i Piteå centrum växer Strömsundshuset fram, ett 55 m högt landmärke med boendekvaliteter utöver det vanliga. Projektet är även först i Sverige med elektronisk personalliggare i ett skarpt test med Skatteverket.

På uppdrag av PiteBo, Piteås kommunala bostadsbolag, reser nu NCC ett 16 våningar högt bostadshus med 60 lägenheter om 2–5 rum och kök. Tema Arkitekter står bakom den spektakulära utformningen.

Boende som ger livskvalitet

Hyresgästerna i det nya huset kan njuta av vacker utsikt och ett läge mitt i centrum. De flesta har två stora inglasade balkonger. Husets ”top floor” kryddar boendet med gemensam samlingslokal, terrasser åt alla väderstreck, relax, bastu och pentry. Grillkvällar med utsikt över Strömsundskajen på gården är pricken över i. Under gömmer sig parkeringsplatser.

I bräschen för reko arbetsplats

NCC och PiteBo verkar båda för ett etiskt arbetssätt och sund konkurrens inom branschen. Under december 2015 initierades därför ett pilottest av lagen om personalliggare på arbetsplatsen tillsammans med Skatteverket, redan innan lagen trädde i kraft 1 januari 2016. Det gör Strömsundshuset till Sveriges första byggprojekt som infört elektronisk personalliggare.

Peter Andersson

Projektchef , NCC Building Sweden