142 studentbostäder i Norra Djurgårdsstaden

I kvarteret Söderåsen, Norra Djurgårdsstaden i Stockholm har NCC byggt 142 student- och forskarlägenheter på uppdrag av Svenska bostäder. De är de första av de cirka 500 studentbostäder som ska byggas i den nya stadsdelen.

Huset är ett loftgångshus med 72 ettor, 56 tvåor och tolv treor, alla med kök och badrum i lägenheterna. Bostäderna ligger i vackra grönområden nära stan, Stockholms universitet, Tekniska högskolan och Karolinska institutet.

Svår boendesituation för studenter

Enligt SSSB, Stiftelsen Stockholms studentbostäder är det idag svårare än någonsin att få studentbostad i Stockholm, aldrig har köerna varit så långa. De närmaste åren ska flera hundra studentlägenheter byggas i Norra Djurgårdsstaden.

Svenska Bostäders studentbostäder är de första som har byggts. De stod klara lagom till att höstterminen började 2014.

Miljömedvetenhet på kulturhistorisk mark

De 142 lägenheterna om 27 till 85 kvadratmeter byggs intill gamla gasverksområdet i Hjorthagen. Den strykjärnsformade fastigheten byggs i sju respektive åtta våningar och får en grön innergård – en viktig egenskap för hela bostadsområdets miljö. I källaren finns plats för 260 cyklar men inga bilar. Cykelparkeringarna nås av en ramp från gatan.

Matavfallskvarnarna som installeras i varje lägenhets kök kommer att bidra till produktionen av biogas. Fastigheten får även en sopsugsanläggning och en miljöstuga för förpackningar, papper och restavfall.

Miljökraven för stadsdelen är höga, både vad gäller produktion och fastigheternas konstruktion och användning.

– Vi har byggt enligt NCC:s koncept Grönt byggande för att säkerställa miljökraven för byggbodar, produktion och transporter, säger Kent Ohlsson, entreprenadchef på NCC Construction.

NCC:s arbete startade i september 2012 och stod klart i augusti 2014.