Under en vacker kvällshimmel syns Arlandas kontrolltorn och det nya Clarion Hotel med svart fasad och fönsterremsor.

Clarion Hotel, Arlanda

Elegant flygplatshotell i partnering.

NCC har på uppdrag av Swedavia byggt Clarion hotel Arlanda airport, en 14 våningar hög byggnad i elegant svängd form. Det nya hotellet har 430 rum, 17 sviter, 44 mötesrum, tre restauranger och en bankettsal för 900 personer och är ett förstklassigt internationellt affärshotell med ett tydligt och exklusivt formspråk. Hotellet är beläget invid flygledartornet och sammanlänkat med Sky City och flygterminalerna.

Framgångsrikt samarbete

Projektet har genomförts som en totalentreprenad med partnering vilket har varit framgångsrikt och bidragit till att alla aktörer har jobbat mot samma mål i en miljö som skapat kreativitet, korta beslutsvägar och korta processflöden. Samarbetsformen var särskilt värdefull när utmaningar skulle hanteras såsom tre strejker, dåliga grundförhållanden som krävt mycket pålning och en huskropp som kragar åtta meter ut över den bärande stommen. Trots detta har tids- och budgetramar hållits.

Stort fokus på miljö

Stort fokus för byggandet av hotellet har legat på miljön och Swedavia valde att skapa ett hotell med Green building-certifikat.

Den högblanka fasaden är i glas och granit. Fasaden är dubbel och den tekniska lösningen har tagits fram gemensamt av Swedavia och NCC. Ytterst har glas och granit monterats och inåt treglasfönster.

Hotellet bara början

Hotellet drivs av Clarion Hotel, som ingår i Nordic Choice Hotels. Det finns sedan länge en ambition från Arlandas sida att utveckla fastigheter på "Sveriges bästa kommunikationsnav". Hotellet är den första byggstenen i denna ambition. Den långsiktiga visionen är en flygplatsstad med mötesplatser, torg, parker, konferenscenter, gym, kaféer med mera.