Hållbarhetsrapportering
NCC anser att transparent rapportering inom hållbarhetsområdet bidrar till ett mervärde för våra intressenter. Hållbarhetsrapporteringen bidrar också till att driva den omvandling av branschen som är nödvändig för att framtidens krav på hållbarhet ska uppnås.
NCC rapporterar enligt flera frivilliga ramverk för hållbarhetsredovisning. Genom att använda dessa ramverk strävar vi efter att mäta, följa upp och tydligt redovisa vår utveckling mot våra hållbarhetsmål. Vi värnar om öppenhet och ansvarsfullhet och tror att vår hållbarhetsrapportering bidrar till att bygga förtroende hos våra intressenter och skapa långsiktigt värde för både vår verksamhet och samhället.
NCC arbetar med att förbereda framtida rapportering enligt EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).
GRI
Sedan 2010 har NCC rapporterat om hållbarhet i enlighet med riktlinjerna för GRI (Global Reporting Initiatives). GRI är en internationell oberoende organisation som tillhandahåller världens mest använda standard om rapportering och offentliggörande av hållbarhet.
Taxonomi
EU:s taxonomiförordning ingår i EU:s handlingsplan för finansiering av hållbar tillväxt. Syftet är att omdirigera investeringar från verksamheter med negativ miljöpåverkan till mer hållbara verksamheter. NCC:s verksamhet innefattar bygg och anläggning, industri och fastighetsutveckling, vilket spänner över flera av taxonomins kategorier och drivs till stor del i projektform. För taxonomitabeller, se NCC:s års- och hållbarhetsredovisning.
FN:s Global Compact
NCC rapporterar till FN:s Global Compact sedan 2010. FN:s Global Compact är ett strategiskt initiativ för företag som har åtagit sig att anpassa sin verksamhet och strategier med 10 definierade och allmänt accepterade principer inom områdena mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption.
NCC lämnar en årlig COP - Communication on Progress - Global Compact.
COP innehåller ett åtagande från verkställande direktör om ett fortsatt stöd till FN:s Global Compact samt en beskrivning av de praktiska åtgärder bolaget har vidtagit eller planerar att vidta inom vart och ett av de fyra områdena mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption.
TCFD
NCC arbetar med klimatrelaterade risker och möjligheter i enlighet med TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosure). Genom att arbeta med klimatrelaterade risker ökar kunskapen och därigenom även möjligheterna att ta välgrundade beslut, utveckla nya produkter och tjänster, hantera kommande regelverk och bli mer konkurrenskraftiga. NCC har integrerat bedömningen av klimatrelaterade risker och möjligheter i den ordinarie riskprocessen avseende strategiska risker. TCFD kommer att upphöra under 2024, se deras hemsida för mer information.
CDP
CDP är en icke-vinstdrivande organisation som driver ett globalt system för investorer, företag, städer, stater och regioner för att mäta, hantera, rapportera och slutligen reducera utsläpp. För att säkerställa transparens och tillförlitliga uppgifter rapporterar NCC enligt CDP:s klimatförändringsprogram, där ingångsdata och process kontrolleras externt. CDP:s klimatenkät syftar till att öka transparensen för företagens hantering av växthusgasutsläpp samt de risker och möjligheter som finns kopplade till klimatförändringarna.