En låglänt byggnad med många och stora fönster och en damm framför.

Råsvägens Äldreboende i Tranås

I Tranås har NCC byggt ett äldre- och demensboende med sex avdelningar och totalt 54 lägenheter i två våningar. Projektet har genomförts i samverkan med Tranåsbostäder.

Tranås nya äldre- och demensboende är uppfört på Råsvägen med Svartån ett stenkast från huset. Boendet har fasader av tegel och omfattar cirka 5 200 kvadratmeter fördelade på två våningar. Byggnaden är utformad som ett E med en gemensam del och lägenheterna fördelade i tre flyglar.

Den gemensamma delen har förhöjt tak och öppet samband mellan entrévåning och övervåning. Den innehåller bland annat tillagningskök och samlingsrum med braskamin och caféhörna.

Tryggt och tillgängligt

Stort fokus har legat på säkerhet och tillgänglighet, bland annat har boendet eget sprinklersystem och varje lägenhet har traverslösning och höj- och sänkbar WC-stol och tvättställ.

För ökad trivsel och de boendes välmående finns en SPA- och fotvårdsavdelning. Stor vikt har också lagts vid den yttre miljön. Framför byggnaden finns en damm med fontän, bryggpromenad och växter. Runt byggnaden har gröna och lummiga gårdsmiljöer skapats för sinnliga upplevelser, aktiviteter och rehabilitering.  

Råsvägens äldreboende är uppfört enligt kraven för Miljöbyggnad Silver och färdigställdes under sommaren 2018. 

Projekt i samverkan

Projektet har genomförts i samarbetsformen partnering. Råsvägens äldreboende är det första projektet i det strategiska partneringsamarbetet mellan NCC och Tranåsbostäder kring stadsbyggnads- och lokalutveckling i Tranås.