NCC fortsätter att fotografera med drönare

Ett domstolsbeslut stoppade tillfälligt all fotografering med drönare. Men de lagliga möjligheterna att fotografera med drönare blir nu allt fler. NCC inleder därför ett partnerskap med Linköpingsföretaget Spotscale.

– Vi följer fortfarande lagen. Dock sker det mycket förtydliganden och tillägg till lagen som specificerar användningsområden för drönare, där det inte räknas som övervakning. Vi ser, och hoppas, att vi snart kommer kunna flyga som vanligt igen, säger Viktor Davidov, digital affärsutvecklare på NCC Building, som jobbat fram partnerskapet ihop med Spotscale.

I oktober stoppade en dom i Högsta förvaltningsdomstolen all fotografering med drönare i Sverige. Domen slog fast att en drönare med kamera juridiskt ska betraktas som en övervakningskamera. För att fotografera med drönare krävs det därför tillstånd från Länsstyrelsen.

Domen blev en käpp i hjulet för NCC, som har stor nytta av fotografering från drönare och har 20 anställda med tillstånd att flyga drönare. Den vanligaste användningen är fotografering av mark som ska bebyggas. Flygbilderna används bland annat för volymberäkning och dokumentation.

Fotograferingen gör NCC:s arbete effektivare och snabbare samt ger lägre klimatutsläpp. Länsstyrelsens och Datainspektionens förtydliganden har sedan lättat på tillståndskraven. NCC har också sökt ett generellt tillstånd hos Länsstyrelsen för fotograferingen med drönare i hela Sverige.

– De signaler vi får från Datainspektionen och Transportstyrelsen är att byggbranschens fotografering med drönare snart får grönt ljus. Vi ökar därför vår användning genom ett strategiskt samarbete med företaget Spotscale, som hjälper oss att 3D-simulera befintlig bebyggelse, säger Andreas Lydig, ansvarig för drönare på NCC.

Med teknik som det Linköpingsbaserade företaget licensierat kan den befintliga bebyggelsen snabbt modelleras i 3D. NCC:s drönare tar först hundratals fotografier av en plats. Dessa omvandlas sedan i Spotscales molntjänst till en virtuell kopia av stadsdelen.

Tekniken gör det möjligt att på en skärm eller med VR-glasögon visa upp exakt hur en planerad byggnad kommer att se ut på platsen där den ska byggas. Det här underlättar kommunikationen med NCC:s kunder, myndigheter och de som bor och jobbar kring det planerade bygget.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Andreas Lydig, ansvarig för drönare på NCC Sverige

Telefon 072-512 85 74

Charlotte Hagman, presschef på NCC Sverige

Telefon 070-376 10 64

NCC:s presstelefon 08-585 519 00, E-post: press@ncc.se, NCC:s bildbank

Om NCC. Vår vision är att förnya vår bransch och erbjuda de bästa hållbara lösningarna. NCC är ett av de ledande företagen inom bygg, fastighetsutveckling och infrastruktur i norra Europa med en omsättning på 62 Mdr SEK och 18 000 anställda 2015. NCC är börsnoterat på Nasdaq Stockholm.