Armeringen går bra hälsar Linus Wahlgren och Björn Lundberg arbetar i bakgrunden. Foto: NCC
Linus Wahlgren på bygget ger tummen upp.

225 bostäder växer fram i Linköping

Nu pågår resning av stommarna i ett nytt kvarter i Linköping. Projektet omfattar både hyresrätter och bostadsrätter och är ett av NCC:s största med bostadskoncepten NCC Folkboende och NCC Lamell.

– Stomresningen går bra och inarbetningen likaså. Med en handfull dagar av snö har vi haft ganska gynnsamt väder. Kommer det inga snökanoner så kommer vi kunna summera en bra vinter till trots. Sista delen av stommen beräknas stå klar i mars månad, säger Michael Liman, projektchef NCC Building Östergötland.

I stadsdelen Berga skapas en kombination av hyresrätter och bostadsrätter i samma kvarter tillsammans med Riksbyggen. Sammanlagt handlar det om åtta nya bostadshus med 182 hyresrätter och 43 bostadsrätter, miljömärkta med Svanen. Husen uppförs med två av NCC:s bostadsprodukter, Lamell och Folkboende.

Lamellhusen är i sju våningar och placeras så att de formar en innergård. På gården står punkthuset i åtta våningar. Framför allt blir det mindre yteffektiva lägenheter med en till två rum och kök, men även lägenheter med tre rum och kök.

Nyligen uppnåddes milstolpen tätt hus för punkthuset. För de omkringliggande lamellhusen är stommarna på väg upp.

– Vi har haft en bra resa hittills där lagarbetet är framgångsfaktorn. Kompetenta yrkesmedarbetare som har den rätta drivkraften och kunnandet, en arbetsledning med vana av platsgjuten stomme och ett bra samarbete med installatörer och underentreprenörer, säger Erik Ring, platschef NCC Building Östergötland.

Försäljningen av bostadsrätterna i Brf Riddaren pågår för fullt och bara ett fåtal lägenheter finns kvar. Under våren startar uthyrningen för hyreslägenheterna. Inflyttningen i kvarteret startar i etapper under våren 2022.

Illustrationer och foton nedan från Riksbyggen/WEC360 respektive NCC

  • Harald Suhonen spikar valvbordslister.

  • Kvarteret i Berga blir ett naturnära boende med cykelavstånd till centrala Linköping. Moderna lägenheter från den yteffektiva ettan till den lite större trean med omsorgsfullt valda material. Innergården är delvis belägen ovanpå ett underjordiskt garage som förser kvarteret med parkering. Här byggs även en lekplats, samvaroytor och utomhusparkering. Illustrationer: WEC360