Frihamnen - inspirerande pionjäranda i ny, central stadsdel

Då: historisk omlastningsplats för bananbåtar. Nu: en ny, vattennära stadsdel med pionjärkänsla i centrala Göteborg. Med ena foten i historien och den andra i framtiden skapas en levande miljö med handel, bostäder och flexibla kontor – en mix som präglar vår planerade fastighet.

Centrala Göteborg utvidgas. Staden har en tydlig ambition att förbinda de två älvstränderna med varandra och vidare mot Kvillebäcken, Lindholmen och Backaplan. Så småningom kommer cirka 15 000 personer att flytta in i området och nästan lika många får sina arbetsplatser här. Visionen är ett hållbart, levande stadsrum där människor både ska kunna bo, arbeta och spendera sin fritid. När Göteborg fyller 400 år 2021 ska den första etappen av den vattennära stadsdelen vara klar.

I planarbetet med Frihamnen har Göteborgs stad utvecklat ett nytänkande arbetssätt för att bjuda in medborgarna, företagen och de kommunala förvaltningarna att samarbeta kring utvecklingen av en mer socialt och ekologiskt hållbar stad. Ett inspirerande föredöme.

“I planarbetet med Frihamnen har Göteborgs stad utvecklat ett nytänkande arbetssätt för att bjuda in medborgarna, företagen och de kommunala förvaltningarna att samarbeta kring utvecklingen av en mer socialt och ekologiskt hållbar stad. Ett inspirerande föredöme.”

- Juryns motivering till Frihamnen som vinnare av planpriset

NCC AB visar i sin ansökan på stor förståelse för uppgiften att utveckla en tät och blandad stad. De har lång erfarenhet av stadsutveckling och multibyggande. Bolaget kommer på ett positivt sätt att kunna bidra i processen att utveckla platsen och arbetet med planen.

“NCC AB visar i sin ansökan på stor förståelse för uppgiften att utveckla en tät och blandad stad. De har lång erfarenhet av stadsutveckling och multibyggande. Bolaget kommer på ett positivt sätt att kunna bidra i processen att utveckla platsen och arbetet med planen.”

- Juryns motivering för NCC vid markanvisningen

Fakta
  • Ort: Göteborg
  • Projekttyp: Kontor, Handel
  • Projektfas: Uthyrning pågår
  • Kontor: 20000 m²
  • Inflyttningsdatum: 2021
  • Certifikat: BREEAM
Cecilia Glittsjö Foto/illustration: Joakim Kröger/NCC
Cecilia Glittsjö

Kundansvarig uthyrning, NCC Property Development

Anmäl intresse

Läs mer om vår integritetspolicy