Niclas Malmberg (MP) är bäst på matematik

Niclas Malmberg (MP) är bäst av riksdagspolitikerna på matematik. Det är resultatet när NCC och Mattecentrum under våren har bjudit in riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner att göra ett mattequiz för att testa sina kunskaper i matematik.

– Matematik och logik är två sidor av samma sak, och som politiker är förmågan att göra relevanta konsekvensanalyser avgörande för hur väl man ska kunna förverkliga visioner, därför är jag väldigt hedrad över utmärkelsen. Färdigheter i matematik kommer in i oerhört många delar av tillvaron, därför är det angeläget att stärka alla barns och ungdomars intresse för och lust att lära matematik. Mattecentrum är en viktig aktör här, säger vinnaren Niclas Malmberg från Miljöpartiet.

 Motståndarna var Lena Hallengren från Socialdemokraterna, Camilla Waltersson Grönvall från Moderaterna, Fredrik Christensson från Centerpartiet, Christer Nylander från Liberalerna och Aron Modig från Kristdemokraterna. Niclas Malmberg vann quizet med alla rätt. Övriga talespersoner klarade sig i snitt upp till gymnasiets första matematikkurs.

 – Mattecentrum och NCC genomför quizet för att belysa vikten av att öka elevers kunskaper och intresse för matematik. Andelen matematiktunga yrken förutspås öka, vilket kommer kräva breda matematikkunskaper hos Sveriges elever, säger Svante Hagman, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Quizet baseras på tidigare nationella prov i matematik på grund- och gymnasienivå vilket gör att det är nära förankrat med Sveriges elevers verklighet.

– Våra riksdagspolitiker är inte bara beslutsfattare, de är också förebilder för Sveriges unga. Här i Almedalen har vi genom seminarier och paneler lyft matematikens relevans oavsett vilken yrkesbana du väljer. Att politikerna förstår de utmaningar Sveriges elever ställs inför är grundläggande för att den politik som förs ska vara relevant för ungas behov, säger Karolina Lisslö, generalsekreterare på Mattecentrum.

Mattecentrum är en ideell förening som sedan 2008 erbjudit gratis hjälp i matematik till elever i Sverige. Mattecentrum driver 116 räknestugor i veckan i 34 städer från Malmö i söder till Kiruna i norr samt de webbaserade studieverktygen www.matteboken.se,  www.pluggakuten.se  och www.formelsamlingen.se. Mattecentrums huvudsponsorer är NCC och ABB. Läs mer på www.mattecentrum.se.

Gör testet du med på https://www.ncc.se/om-ncc/var-sponsring/mattecentrum/mattequiz/

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Emma Nyborg, pressekreterare Mattecentrum, 072-547 35 59, emma@mattecentrum.se
Tove Stål, presschef NCC Sverige, 076-5216102, tove.stal@ncc.se

NCC:s presstelefon 08-585 519 00, E-post: press@ncc.se, NCC:s Mediabank

Om NCC. Vår vision är att förnya vår bransch och erbjuda de bästa hållbara lösningarna. NCC är ett av de ledande företagen i Norden inom bygg, infrastruktur och fastighetsutveckling med en omsättning på 53 Mdr SEK och 17 000 anställda 2016. NCC är börsnoterat på Nasdaq Stockholm.