NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm

NCC har inlett samarbete med Norrvatten för att planera för en utbyggnad av dricksvattenproduktionen i norra Stockholm. En ny anläggning ska komplettera det befintliga vattenverket Görvälnverket i Järfälla i Stockholm och därmed öka produktionskapaciteten av rent dricksvatten.

​​​​​​​​​​​​​
Foto: Norrvatten

Norra Storstockholm expanderar, och för att möta det växande vattenbehovet och säkerställa god dricksvattenkvalitet även framöver ska ett kompletterande vattenverk byggas intill det befintliga vattenverket, Görvälnverket. Den nya anläggningen kommer omfatta ett ytterligare reningssteg, som renar vattnet från virus, bakterier och parasiter.

NCC kommer tillsammans med Norrvatten att planera för projektet samt vara delaktiga i projekteringsarbetet. Därefter finns möjlighet att teckna entreprenadkontrakt för en utförandeentreprenad i samverkan. Norrvattens styrelse väntas fatta ett genomförandebeslut för projektet, preliminärt under 2024, som inkluderar beslut om budget och tidplan.

Norrvatten är ett kommunalförbund som producerar och distribuerar dricksvatten till 14 medlemskommuner i norra Storstockholm. Närmare 700 000 människor, flera stora sjukhus samt Arlanda flygplats får sitt dricksvatten från Norrvatten.

– Samverkansmodellen gör att vi kan bidra med vår kompetens i projektet i ett tidigt skede. Tillsammans med Norrvatten kommer vi att planera för en kompletterande anläggning med en modern och effektiv reningsprocess som ökar kapaciteten för framtida behov i Norra Stockholmsregionen, säger Per Johansson, affärschef för NCC Vatten- och Miljöteknik.

NCC har lång erfarenhet inom vattenrening och har specialistkompetens i hela kedjan, från idé till driftsättning. De senaste fem åren har NCC byggt 25 vattenverk och avloppsreningsverk i samverkan.

I uppdragets förfrågningsunderlag angav Norrvatten en uppskattad byggkostnad på cirka 2 mdr SEK.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Amelie Winberg, presschef NCC, 0702-21 13 72, amelie.winberg@ncc.se
Per Johansson, affärschef NCC Infrastructure, per.johansson@ncc.se

NCC:s presstjänst: 08-585 519 00, press@ncc.se, NCC:s Mediabank

Om NCC. NCC är ett av de ledande byggföretagen i Norden. Som expert på att driva komplexa byggprocesser bidrar NCC till byggande som har en positiv inverkan på kunderna och på samhällets utveckling i stort. Verksamheten omfattar kommersiell fastighetsutveckling, bygg- och infrastrukturprojekt samt produktion av asfalt och stenmaterial. 2021 omsatte NCC ca 53 miljarder SEK och hade 13 000 anställda. NCC:s aktier är noterade på Nasdaq Stockholm.