VR-festival i Dome of Visions drog storpublik

Upplevelse och närvaro var de gemensamma nämnarna bland de över hundra demonstrationer, föreläsningar och filmer som utgjorde VR Sci Fest på KTH och Dome of Visions i helgen.

Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR) stod i centrum när KTH och NCC bjöd in till internationell vetenskaplig VR-festival 12-14 maj. Besökarna, varav många familjer, strömmade till för att testa och lära sig mer om den nya tekniken på KTH:s campus i Stockholm. 15 svenska och internationella universitet, inklusive Stanford, MIT och Cern, samt representanter för näringslivet medverkade. NCC stod värd för filmfestivalen, VR Sci Films, i Dome of Visions, NCC:s och KTH:s gemensamma mötesplats för framtidsdebatt om ett hållbart samhälle.

Överallt på festivalen gick personer omkring med de karakteristiska VR-glasögonen i olika varianter, från enklare papplådor där man satt in en mobiltelefon, till avancerade ansiktsmasker med tillhörande handenheter och namn som Hololens och Oculus Rift.

Bland mer eller mindre futuristiska tillämpningar av den nya tekniken stod NCC för det mer handgripliga:

- Jag visar inte det allra senaste – jag visar vad vi verkligen använder redan idag, förklarar Viktor Davidov, digital business developer på NCC vid en välbesökt workshop på lördagen.

- Bristande kommunikation i byggprocessen kostar oss miljarder varje år. Vanliga ritningar räcker inte. VR och AR är ett sätt att förbättra kommunikationen. Det handlar om att tekniken kan ge en känsla av närvaro – att verkligen vara där - som inte ritningar kan ge.

Han berättade om NCC:s resa från ett pilotprojekt i samarbete med Chalmers 2014, till dagens 10-talet VR-stationer bara i Göteborg. Idag försöker man involvera alla roller i byggprocessen i att använda tekniken; arkitekter, konstruktörer, beställare, slutanvändare. Men kanske är det när VR-glasögonen tillämpas i själva produktionen som flest möjligheter öppnar sig:

- När vi låter professionella hantverkare tillämpa tekniken på sina områden, t.e.x en elektriker som visualiserar eldragningen på plats, uppstår verkligen en aha-upplevelse. Då kommer massor av nya förslag till hur tekniken skulle kunna underlätta just deras arbete. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna, säger Gustav Olsson, VDC-specialist på NCC, som står i NCC monter i Dome of Visions, där besökare kan testa VR-glasögon för att visualisera olika NCC-projekt.

En av besökarna som testade var Julia som är energiingenjör och kom till festivalen och NCC:s demo för att få en uppdatering om hur långt teknikutvecklingen kring VR har kommit:

- O Guud, vad läskigt, utropar hon när hon i glasögonen blickar över kanten från andra våningen i den VR-modell av Dome of Visions som hon går runt i. Det här är första gången jag testar VR applicerat på industrin. NCC:s sätt att använda tekniken är verkligen intressant och ligger nära det jag själv arbetar med. Tänk vad bra det vore att kunna visualisera vad jag menar i mina egna jobbmöten på detta sätt!

Under lördagen sattes besöksrekord i Dome of Visions med 1 139 besökare.

Fotograf bildspel: Joakim Kröger