NCC:s julgåva ska stödja barn med läxhjälp

NCC vill bidra till att ge barn och unga bra förutsättningar att lära och utbilda sig. 2021 års juldonation går därför till ett antal organisationer i Norden som gör verklig skillnad för många genom att stödja barn med läxhjälp.

– NCC är ett kunskapsbaserat företag och vi har alltid rekryterat kunniga medarbetare och kommer alltid att göra det. Det är självklart för oss för att ständigt utveckla företaget. Vi tycker det är viktigt att barn och unga får bra förutsättningar för att lyckas i grundskolan, vilket lägger grunden för vidare studier. Årets julgåva gör att fler kan lära sig mer, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef NCC.

Totalt donerar NCC en miljon kronor och summan delas lika mellan NCC:s verksamhetsländer. I Norge, Danmark och Finland går juldonationen till Röda Korsets läxhjälp. I Sverige går donationen till Mattecentrum. Una Cecilie Aagesen, seniorrådgivare på Röda Korset i Norge säger:

– Många barn och unga i Norge får inte den hjälp de behöver med sina läxor. I en skolvardag där läxor är avgörande för att hänga med ser vi att möjligheterna att lyckas och att få den hjälp man behöver inte gäller alla. Med Röda Korsets Läxhjälp vill vi bidra till att förverkliga barn och ungas potential genom att erbjuda hjälp och stöd till dem som inte har möjlighet att be om hjälp i hemmet. Läxhjälpen ska bidra till att jämna ut sociala skillnader för elever i grund- och gymnasieskolan. Vi tackar NCC för att de valt att skänka sin julklapp till oss.”

Den ideella föreningen Mattecentrum erbjuder gratis läxhjälp i matte till barn och unga.

– Tack vare julgåvan från NCC, kan Mattecentrum starta Matteklubbar för barn i yngre åldrar där vi undersöker matematik genom lek och problemlösning för att befästa former och siffror med nyfikenhet på ett interaktivt sätt. Det ger oss även möjligheten att rekrytera fler volontärer så att vi kan finnas till för fler elever, på fler platser, säger Ellen Eriksson, tillförordnad generalsekreterare på Mattecentrum.

NCC har tidigare haft ett nära samarbete med Mattecentrum och flera medarbetare är och har varit volontärer i räknestugor runtom i landet. Genom juldonationen knyter vi åter nära band till organisationen.

– Med NCC:s bidrag kan de här organisationerna hjälpa fler barn att utvecklas i skolan och för att skapa en bättre framtid, säger Tomas Carlsson.