Gemensam problemlösning i digital miljö
Genom användandet av Virtual Design and Construction (VDC) vid byggprojektet fick alla projektdeltagare tillgång till rätt information vid rätt tidpunkt, vilket skapade delaktighet och säkrar att NCC förstår vad kunden vill ha och hur kundens önskemål ska förverkligas.
- I våra möten har vi jobbat med en digital informationsmodell där vi visualiserat och granskat projektet och i ett tidigt skede löst problem som uppstått, vilket sparar tid och pengar. Genom att uppdaterade ritningar och handlingar ständigt funnits tillgängliga digitalt för våra medarbetare har de kunnat planera och agera på egen hand, säger Sanna Haukka, projektingenjör.
- Arbetet har tillsammans med NCC genomförts mot tydliga gemensamma mål. Med kort entreprenadtid är samsyn extra viktigt i projektet och det har vi haft, säger Jan-Henrik Hallenbjörk, projektledare Luleå Kommun.
Robust byggnad skapar trygghet för Luleås invånare
Största delen av byggnaden är byggd med prefabricerad betong, där fasadelement och form ska illustrera en svepande gardin. Hela fasaden är underhållsfri i svart betong och till viss del klinkerkeramik. På entrésidan skiner guldfärgad mässingslegering på kopparplåt.
Tack vare de nya ändamålsenliga lokalerna skapas vinster för blåljusverksamheterna, såsom förbättrad vardagssamverkan mellan aktörerna som alla arbetar dygnet runt, året runt, sida vid sida.
- Precis som för vår kunds dagliga verksamhet i byggnaden har det här projektet varit ett riktigt lagarbete för NCC. Vi är tacksamma att vi fått förtroendet att bygga denna viktiga samhällsbyggnad, avslutar Matthias Lampinen.