Invigning av Europas modernaste barnsjukhus

Fredagen den 15 oktober invigde H.M. Drottning Silvia Europas modernaste barnsjukhus, Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. NCC har på uppdrag av Västfastigheter, byggt barnsjukhuset som är ett av världens mest framstående barnsjukhus inom högspecialiserad barnsjukvård, klinisk forskning och utbildning.

NCC inledde projektet 2015 och uppdraget omfattade byggnation av nya sjukhusbyggnader och anslutningar till det befintliga Drottning Silvias barnsjukhus. Tillbyggnaden är cirka 33 000 kvadratmeter stor och fördelad på nio våningar för rehabilitering, operation, intensivvård, vårdavdelningar och administration.

Delar av de äldre lokalerna har renoverats och anslutits till det nya barnsjukhuset. Utöver detta har en ny försörjningsbyggnad för media byggts, samt ett kulvertsystem om cirka 10 000 kvadratmeter. Barnsjukhuset är ett enormt installationstätt projekt, utöver el, värme, ventilation och fiber tillkommer installationer av olika typer av medicinteknisk utrustning.

- Tillbyggnaden av Barnsjukhuset är ett av det mest komplexa projekt som NCC utfört. Sjukhus har per definition många installationer, men detta var något utöver det vanliga. Vården som kommer att erbjudas på sjukhuset är extremt avancerad, vilket har ställt höga krav på vår förmåga att planera, samordna och arbeta metodiskt under hela byggprocessen säger Tomas Carlsson, koncernchef NCC och fortsätter.

- Jag hoppas innerligt att det nya barnsjukhuset kommer att bidra till den livsviktiga hälso- och sjukvård som behövs i dag och i framtiden avslutar Tomas Carlsson.

NCC överlämnade tillbyggnaden av barnsjukhuset till Västfastigheter i december 2020, på grund av rådande omständigheter flyttades den officiella invigningen fram till oktober 2021.

Ta del av invigningen av Drottning Silvias barnsjukhus, klicka här!

Foton: Ines Sebalj och Paul Björkman, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  • Foto: Paul Björkman

  • Ian Milsom, chef för barn- och kvinnosjukvården hälsar H.M. Drottning Silvia välkommen. Foto: Ines Sebalj

  • Foto: Ines Sebalj

  • H.M. Drottning Silvia i samtal med Ian Milsom, chef för barn- och kvinnosjukvården och Ann-Marie Wennberg, Sahlgrenska Universitetssjukhusets sjukhusdirektör. Foto: Ines Sebalj

  • Foto: Ines Sebalj

  • Foto: Ines Sebalj

  • NCC:s vd Tomas Carlsson under invigningen av Drottning Silvias barnsjukhus. Foto: Ines Sebalj