Som ledande i byggbranschen byter NCC till HoloLens

NCC tar djärva steg in i den digitala världen. Vi har börjat använda Microsoft HoloLens smartglasögon för att visualisera byggplaner på ett mer realistiskt sätt.

”Detta handlar om att vi vill vara föregångare och vår vision är att förnya branschen”, säger Tuomas Lankinen, ingenjör på NCC som arbetar med projektet.

HoloLens är ett par smartglasögon som bygger på förstärkt verklighet. Enheten projicerar hologram i den verkliga världen omkring dig. Fredriksbergs kontorsbyggnad som håller på att byggas i Vallila-distriktet i Helsingfors kan nu presenteras i naturlig storlek på plats, trots att byggnadsarbetet bara har påbörjats. Med HoloLens går det att se antingen en SketchUp eller en IFC-modell.

”HoloLens innehåller sensorer som kartlägger utrymme och ytor för att hålla den projicerade modellen på plats. Vi har också testat placeringen av tekniska byggtjänster. Men vissa utmaningar kvarstår, till exempel när det gäller byggnadens perspektiv”, säger Tatu Penttinen, produktionsingenjör på NCC.

Microsoft HoloLens finns ännu inte tillgänglig på marknaden, utan NCC utvecklar glasögonen tillsammans med teknikföretaget Trimble.

”Vi vill absolut använda denna teknik fullt ut redan på utvecklingsstadiet, eftersom det är bästa sättet att komma framåt och utveckla tekniken så att den tillgodoser användarnas behov”, säger Elina Tokola-Tuohino, produktionschef på NCC.