NCC utvecklar elvägar

Framtiden är elektrisk! Fordon som laddas medan de kör, det som låter som en dröm är på väg att bli verklighet. Intill Arlanda flygplats är NCC med och utvecklar elvägar.

Vi på NCC vill bygga framtidens hållbara infrastruktur. Därför samarbetar vi sedan 2011 med företaget Elways för att förverkliga elvägar. Tekniken som bygger på en elskena nedlagd i vägbanan som driver och laddar fordonen under resan har testats sedan 2012 på en provbana vid Arlanda med mycket gott resultat. 

Sveriges första elväg som kan användas av personbilar

Under hösten 2017 byggdes Sveriges första elväg med konduktiv matning från vägen mellan Arlanda flygplats och Rosersbergs logistikcentrum. Genom att energin tas från vägen, med kort avstånd till fordonet kan tekniken användas för alla typer av fordon. Elvägen är en två kilometer lång sträcka, som under provperioden bland annat att kommer att trafikeras av en av PostNords lastbilar.

NCC:s del i projektet är framför allt att utveckla teknik, metoder och utrustning för att kunna lägga ned och stabilisera strömskenor i körbanan på ett rationellt och effektivt sätt. Med den teknik som vi utvecklat skall 1 km väg elektrifieras i timmen. Vi tittar även på drift- och underhåll av elvägen.

Läs mer om elvägsprojektet eRoadArlanda.

Bild av Elbil Foto/illustration: Joakim Kröger