Ökad effektivitet och samverkan för Autoglas

Autoglas Grossisten Norden AB importerar glas från ledande tillverkare över hela världen och har ambitionen att bli en ledande aktör när det gäller bilglas i Skandinavien. För att uppnå det behövde de nya, moderna lokaler. Valet föll på Önskebrunnen i Brunna logistikpark.

År 2014 hade Autoglas slitna lokaler som de hade börjat växa ur. Det var helt enkelt dags för en flytt. På önskelistan stod en modern lagerlokal med ett bra och strategiskt läge. I december 2016 var det dags att flytta in i Brunna.

– I Brunna har vi en modern fastighet som har det som en bra logistikfastighet ska ha: bra lastkaj, portar och god funktion på det stora hela. Vi har ett strategiskt läge nära motorvägen, vilket är bra ur både funktions- och marknadsföringssynpunkt. På så sätt stöttar lokalerna vår ambition att bli en ledande aktör, det är många som ser vår skylt vid E18, säger Raymond Wåhlstam, Managing Director på Autoglas.

Lokaler som stöttar samverkan

Tidigare hade man sitt lager i Järfälla och det var viktigt att de nya lokalerna också skulle ligga i närheten, dels för att få till en smidigare flytt och dels för att företagets medarbetare bor i området. Efter att själva flyttprocessen var över kunde man börja göra sig hemmastadd och få allting på plats. Det tog en stund, men i dag stöttar lokalerna Autoglas i att arbeta flexibelt och effektivt.

– Rent praktiskt måste plock och pack gå snabbt och smidigt och allt ska vara lätt att hitta. Nu har vi varit här i drygt ett halvår och vi har fått ordning och reda på allt, och det fungerar bra. Vi ser att vi effektiviserar verksamheten, säger Raymond Wåhlstam.

Även medarbetarna börjar känna sig som hemma och trivs i lokalerna. I fastigheten har Autoglas både lager och kontor. De gamla lokalerna låg på två plan och det är stor skillnad gentemot i dag, menar Raymond Wåhlstam:

– Här har vi bra samverkan mellan lager och kontor. Alla kontor ligger på rad med ingång från båda hållen. Det fungerar bra för oss, allting går fortare i dag. Att allt är på ett plan är såklart bättre rent effektivitetsmässigt.

Gemensam planering bäddar för anpassade lösningar

Det är ännu inte så vanligt med miljöcertifieringar när det gäller lager- och logistiklokaler, men jämför man äldre logistikfastigheter med miljöcertifierade kan energiförbrukningen halveras. Autoglas är nöjda med att Önskebrunnen är certifierad enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM:

– När man bestämt sig för en nybyggnation vill man ha en miljöcertifierad fastighet. Sedan har vi själva valt att lägga till LED-belysning för att ytterligare ta ett steg i en mer hållbar riktning. Miljö och hållbarhet är viktiga saker för oss, säger Raymond Wåhlstam.

Att Autoglas har varit med tidigt i projektet har gjort att de har kunnat sätta sin egen prägel på lokalerna, så att de inte bara passar ur hållbarhetssynpunkt, utan också passar den dagliga verksamheten.

– Vi har ju varit involverade i hela bygget och Autoglas och NCC har haft en himla bra dialog under byggnationen. Under hela projektets gång har vi fått lägga fram önskemål och synpunkter för att anpassa lokalerna till våra krav. Vi är mycket nöjda med resultatet, säger Raymond Wåhlstam.

Bild på Maria Björsander, Kundansvarig Uthyrning Region Väst, NCC Property Development. Foto/illustration: Joakim Kröger
Maria Björsander

Kundansvarig Uthyrning Region Väst, NCC Property Development