Nya tingsrätten i Lund

På uppdrag av Specialfastigheter bygger NCC Lunds nya miljöklassade tingsrätt. Den nya tingsrätten, som byggs väster om centralstationen och granne med kommunhuset Kristallen, blir en synlig och välkommen del i den nya vy som möter besökare och invånare i Lund.

Byggnaden får ett modernt och stilfullt arkitektoniskt uttryck, samtidigt som den uppfyller de höga säkerhetskrav som tingsrättens verksamhet ställer. Byggnaden blir 12 400 kvadratmeter, disponerat på sju plan varav ett under mark. Fasaden utgörs i huvudsak av koppar och glas medan sockeln består av kalksten, interiört kommer askträ att dominera. Arkitekt är FOJAB arkitekter.

Byggnaden ska klassificeras enligt Miljöbyggnad nivå guld, vilket innebär att energianvändningen blir 38 procent lägre än byggreglerna för södra Sverige. Innemiljön innehåller omsorgsfullt valda material med fokus på hållbarhet.

Den nya tingsrätten beräknas vara inflyttningsklar sommaren 2018.

På bilderna nedan syns hur nya tingsrätten i Lund växer fram. Den första bilden är tagen våren 2016 och den senaste i oktober 2017. Foto: Perry Nordeng

Alexander Sandstedt
Alexander Sandstedt

Produktionschef, Syd, NCC Building Sweden