Tvärbanan anländer till Hangar 5

I Bromma utvecklar NCC Hangar 5, ett helt nytt stadskvarter för kontor, handel och service. Lagom till Lucia i december börjar Tvärbanans Kistagren att rulla utanför entrén och gör området till ett nytt kommunikationsnav. Det meddelade Region Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons under onsdagens besök på projektet.

– Området runt Bromma flygplats och Ulvsunda, som är en del av den nya stadsdelen Brommastaden, är ett av Stockholms största och mest intressanta utvecklingsområden. Det här området vill NCC tillsammans med andra fastighetsägare utveckla till en levande, trygg och attraktiv stadsdel med arbetsplatser, handel, goda kommunikationer och bostäder, säger Andreas Lindelöf, regionchef NCC Property Development.

NCC byggstartade projektet Hangar 5 för cirka två år sedan. På 52 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta skapas här ett område för kontor, samhällsservice, handel och hotell. NCC har till exempel tecknat hyresavtal med ICA Maxi, Sats, long-stay hotellet Biz Apartments, co-workingaktören Quick Office, en restaurang och espressobar.

Ett stenkast från Hangar 5 ligger Bromma flygplats, kvarteret har enkel access till Ulvsundaleden och i december 2020 kommer även utbyggnaden av Tvärbanans Kistagren att bli färdig. På några få minuter kommer resenärerna att kunna ta sig till Sundbyberg som har både tunnelbana och pendeltåg. Tvärbanans nya hållplats Bromma Blocks ligger i direkt anslutning till Hangar 5 och hotellets entré.

– Tvärbanans utbyggnad till Bromma Blocks och Hangar 5 gör detta område till en ny knutpunkt och vi tillgängliggör nu den här delen av staden på ett sätt som inte gjorts tidigare. Här går infrastrukturutbyggnaden hand i hand med stadsutvecklingen och det är imponerande av NCC att de hunnit så här långt på så kort tid med byggnationen av ett nytt stadskvarter, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd Region Stockholm.

Under projektbesöket närvarade även Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef Stockholms Handelskammare, som gav en nuläges- och omvärldsanalys av stadens och områdets möjligheter och utmaningar.

Tvärbanans Kistagren öppnar för trafik i december 2020. I mars 2021 flyttar Ica Maxi in i sina nya lokaler och därefter färdigställs Hangar 5 successivt under 2021/2022.

Foto: Kristoffer Rozental