Studiebesök tydliggör möjligheterna inom byggbranschen

Inom byggbranschen finns möjligheter för många. Det var budskapet när lokala studie- och yrkesvägledare (SYV) gjorde studiebesök på NCC:s projekt Korsvägen, som är en del av Västlänken i Göteborg.

Under besöket fick studie- och yrkesvägledarna konkret insikt i den omfattande skalan av projektet Korsvägen, såväl som smakprov på den tekniska komplexiteten. Utöver en presentation av projektet, fick besökarna en snabb genomgång av olika teknikslag som används, och vilken mångfald av roller som krävs för att få ett megaprojekt att fungera

– Att vara på plats vid Västlänken-projektet var en ögonöppnare på många sätt. Först och främst var det fascinerande att se den enorma skalan av detta byggprojekt. Det var även en påminnelse om vikten av att introducera våra elever för en mångfald av karriärmöjligheter, säger Rebecka Apelqvist, en av studie- och yrkesvägledarna och fortsätter:

– Bygg- och anläggningsbranschen är ett utmärkt exempel på en sektor som erbjuder spännande och meningsfulla yrken, som inte bara involverar fysiskt arbete - utan också kräver teknisk expertis, ledarskap och innovation

Byggbranschen behöver en mångfald av kompetenser

Byggbranschen står för ca 11% av Sveriges BNP. En trygg kompetensförsörjning till alla delar av branschen är därför av intresse för stora delar av samhället.

Under studiebesöket lades stor vikt på att visa hur många olika typer av roller och funktioner som behövs inom ett byggföretag, och hur utvecklingsmöjligheter kan se ut.

– Det är inte bara snickare, träarbetare och byggingenjörer som behövs – vi behöver också personer som jobbar med IT, HR, kommunikation och ekonomi. Vi vill att fler ska få upp ögonen för byggbranschen och vilka möjligheter den innebär, och SYV:are spelar en viktig roll i det, säger Gresa Maliqi, Employer Branding Specialist. Hon fortsätter:

– Bara för att man börjar inom ett visst yrke innebär inte det att man är kvar där hela sitt yrkesliv. För rätt personer är möjligheterna att utvecklas och testa nya saker stora.