Strandpromenaden i Lidköping öppnar ett helt år tidigare än planerat

Sommaren 2025 skulle den nya stranden vara klar. Men tack vare smart planering och lite tur med vädret kunde NCC färdigställa arbetet så att stranden, strandpromenaden och vattenparken kommer att öppna ett år tidigare. Redan sommaren 2024 kommer ortsbor och tillresta att kunna njuta av en ny, toppenfin strandanläggning.

Allt i projektet kommer inte vara klart i förtid. Och det är lite av poängen. 

- Vi planerade om så att vi först kan göra klart de delar som allmänheten kan använda. Alltså stranden, vattenparken och strandpromenaden. Den läckra båtpiren som vi också ska bygga kommer senare, säger NCC:s projektchef Robert Svensson. 

Att man kunnat göra om i planeringen handlar om både tur och skicklighet. Dels har det varit mestadels lågt vatten i Vänern, vilket hjälpt. Men det kanske viktigaste enskilda hjälpmedlet för en påsnabbad process var att man hittade en angränsande tomt där man kunde förvara massor. 

- Ursprungligen planerade vi att förvara massor där vattenparken byggs. det hade inneburit att vi först byggde klart stranden och strandpromenaden och först därefter vattenparken, det vill säga att vi fick bygga i etapper. Nu fick vi i stället möjlighet att jobba parallellt och kunde färdigställa flera delar samtidigt, säger Robert Svensson. 

En nyckel till att arbetet gått smidigt är också den lyckade samverkan som projektet drivs i, med tätt samarbete mellan NCC och Lidköpings kommun. 

- Vår samverkan är A och O. Vi har jobbat tajt redan från start och har stor tillit till varandra. Det gör att vi snabbt kan komma till beslut i alla frågor, säger kommunens projektledare Ronnie Hollsten. Han fortsätter:

- Hela vägen i projektet har vi arbetat öppet mot varandra och jobbat hårt för att hitta nya lösningar. Och det betalar sig. 

Projektet i sin helhet kommer bli klart enligt tidplan sommaren 2025, inklusive båtpiren, eller långbryggan som den också kallas. Arbetet med hamninloppet till den nya småbåtshamnen är redan i sin slutfas.