Som brev från himlen

Den unika utställningen Letters From Heaven är i Stockholm. Det är den japanska fysikern Ukichiro Nakayas fotografier av snökristaller och gnistor av statisk elektricitet som visas. Utställningen börjar med en vernissage den 17 februari. Besökarna samlas i Dome of Visions och går sedan ner i berget till reaktorrum R1, 25 meter under KTH, där utställningen fortsätter.

En serie slumpartade händelser gjorde Ukichiro Nakaya till expert, dels på hur snön formas i ett visst klimat, men även glaciologi. Genom sin studie av snöflingor formade han flera verktyg som ligger till grund för hur exempelvis isprover från glaciärer tolkas. En förutsättning för vår förståelse av dagens klimatförändringar.

– Jag visste inte så mycket om Ukichiro Nakaya innan han kom upp i ett samtal med hans dotter, konstnären Fujiko Nakaya, när vi arbetade tillsammans med Momentum biennalen i Norge 2015, säger Jonatan Habib Engqvist, curator för det övergripande projektet.

I Dome of Visions visas ett par bilder av elektrostatisk urladdning och en av Ukichiro Nakayas mer pedagogiska svartvita filmer. Nere i KTH:s reaktorhall R1, visas ytterligare en film, 20 bilder av snöflingor samt ett tiotal bilder av elektrostatiska urladdningar.

– Jag tror att vi som bor i den här regionen har en särskild relation till snö, och att vi de senaste åren har noterat en förändring av lokalklimatet. Förhoppningsvis kan det här projektet fungera som en plattform för diskussioner med bidrag från både konstnärligt och vetenskapligt håll, förklarar Jonatan.

Utställningen är en vandringsutställning och har just visats på Riga Art Space. Den går efter Sverigebesöket vidare till Oslo Kunstforening och Islands nationalgalleri i Reykjavik. Idén är att anordna ett antal seminarier, samtal och workshops kring vetenskap och konst i samband med varje interaktion och sedan sammanställa det efter turnén.

– Det här är ett fascinerande material som i det här sammanhanget presenteras på ett väldigt lättillgängligt sätt. Vi försöker få till ett generöst tilltal och det är även öppet för allmänheten vid två tillfällen per dag under utställningsperioden. Jag hoppas såklart på att såväl forskare som konstintresserade och en vetgirig allmänhet kommer att hitta hit. Utställningen sammanfaller även med sportlovet här i Stockholm och jag tror att det kan vara ett riktigt familjeäventyr, avslutar Jonatan Habib Engqvist.

Bilderna har lånats från Nakaya Ukichiro Museum of Snow and Ice i Kaga. Staden Kaga, Nakaya Ukichiro Foundation och The Japan Foundation stöttar projektet.

Foto: ©Kaga City, Nakaya Ukichiro 

Jonatan Habib Engqvist är en frilansande curator och skribent, för närvarande co-curator i process-baserade biennalen Sinopale 6 i Turkiet.