Philip Jönsson får årets NCC-stipendium

Philip Jönsson får NCC-stipendiet för år 2015. Philip lider av muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi men är ändå etablerad inom sportskytte. Nu siktar han på Paralympics i Rio de Janeiro 2016. 

– Jag har varit med i svenska handikapplandslaget i sportskytte sedan 2013. Min formkurva har gått uppåt hela tiden. Under VM i Tyskland sommaren 2014 kom jag på en 9:e plats, vilket var lite snopet eftersom de åtta bästa fick en kvotplats till Paralympics i Rio, säger Philip Jönsson.

Philip tog emot NCC-stipendiet på 10 000 kronor under Malmö Open i mitten av februari. Trots sin korta karriär är han redan etablerad i landslaget och har chans till uttagning till Paralympics i Rio 2016.

På grund av sjukdomen är han rullstolsburen och kan bara arbeta halvtid på ett luftgevärsföretag i Mariestad. Övrig tid ägnar han åt sportskytte på internationell nivå.

Sedan VM i Tyskland har det varit ont om internationella tävlingar i sporten. Under 2015 har Philip passat på att tävla på svensk mark.

– Under min Sverigeturné vann jag Malmö All Stars Shooting Competition och kom tvåa i Swedish Cup. Jag passade också på att ta dubbla guld i SM, förklarar Philip med glimten i ögat.

Hela landslaget siktar in sig på tävlingar där det delas ut kvotplatser till Paralympics. Och på en tävling i USA så kom äntligen genombrottet.

– Jag slutade på en andra plats i klassen R4 efter att ha varit fyra i finalen och tog därmed hem en kvotplats åt Sverige, säger en mycket stolt Philip.

Philip har alltid med sig två assistenter på tävlingarna och betalar själv för deras resor och uppehälle.

– När man bara arbetar halvtid känns det ibland omöjligt att fortsätta med sportskytte. Därför är alla pengar välkomna, från sponsorer och genom stipendier. NCC-stipendiet kommer att gå åt till världscuptävlingen i Polen i slutet av april.

Under 2016 finns flera tävlingar att vinna. Men det Philip drömmer om är Paralympics i Rio. Tävlingen varar under två veckor i början av september 2016.

NCC-stipendiet finansieras med avkastningen från Svenska Parasportförbundets NCC-fond. Fonden bildades år 1998, när NCC donerade en miljon kronor till Svenska Parasportförbundet istället för att ge en julgåva till NCC:s anställda.