Överdäckningen av Götatunneln går in i slutförandefas
Ovanför Götatunnelns västra mynning i Göteborg genomför NCC åtgärder för att uppnå krav för boendemiljön i närheten. NCC ska bland annat utföra överdäckningar och installationer för att hantera luft och buller. Projektet är nu färdigställt till 75 procent.
Strax intill Järntorget i Göteborg växer den nya stadsdelen Masthuggskajen fram, en stadsdel som ska förbinda torget och området därikring med Göta Älv och den halvö som nu byggs ut i älven. Götatunnelns av- och påfartsramper utgör dock en stor trafikbarriär som gör det svårt att röra sig i området, därför däckas de nu över. För att möjliggöra byggnation av kontor, bostäder och parkyta ovanpå tunneln behöver olika avgaserna och bullret från biltrafiken hanteras.
NCC är på plats sedan augusti 2024 för att genomföra byggnationen av på- och avfartsramperna, en ventilationsanläggning, och ett ventilationstorn med tillhörande teknikhus. Projektet är en utförandeentreprenad som NCC och ska vara klart våren 2026.
– Rampernas överdäckning har pågått i snart ett år och i slutet av maj genomförde vi den sista gjutningen i överdäckningarna. Teknikhuset är också i gång och taktar på bra liksom alla andra delar. När vi går på semester kommer 75 procent av projektet vara färdigställt, både gällande ekonomi och tid, säger Andreas Nilsson, platschef NCC Infrastructure.
Under avfartsramperna finns ett stort driftsutrymme där fläktar och ventilationssystem ska installeras för att pumpa ut luften från tunneln upp i ventilationstornet. Nu pågår planering inför arbetena med ventilationstornet vars konstruktion ska påbörjas efter semestern.
– Där ventilationstornet ska stå finns en öppning i marken som är vår enda plats för att få ner material, maskiner och fordon i driftutrymmet. Så det är först när vi har byggt klart själva ramperna som dessa kan trafikera, samt de stora arbetena under mark som vi kan påbörja byggnationen av ventilationstornet, säger Andreas Nilsson.

Utförande med inslag av totalentreprenad
Det är ett installationstungt projekt. Ramperna ska integreras i tunnelns centrala driftsystem med brandskydd, övervakning, kameror, sensorer och så vidare. Ventilationssystemet med de båda axialfläktarna i sig är en stor installation.
– Vissa delar av projektet är totalentreprenader, exempelvis installationsgolvet i teknikhuset, fläktsystemet, tornfasaden och bullerabsorbenterna. Där har vi ansvar för att projektera lösningar inom utförandeentreprenaden. Gränsdragningen mellan de två blir extra viktig att definiera exakt. Det löser vi genom tät, daglig kommunikation med Trafikverket och deras projektör. Trafikverkets representanter sitter i våra lokaler och samlokalisering är en nyckel till framgång. Samarbetet funkar jättebra, säger Andreas Nilsson.
Projektet omfattar arbete med överdäckning av på- och avfartsramperna Götatunnelns västra mynning i Göteborg. Ett ventilationstorn med tillhörande teknikhus byggs också. Syftet med projektet är att möjliggöra att ytan ovanpå tunneln når kraven för boendemiljö gällande luft och buller. Projektet är en utförandeentreprenad för Trafikverket med en ordersumma om 175 MSEK. Arbetet påbörjades i augusti 2024 och har en planerad slutbesiktning maj 2026.