Nya arbetssätt när NCC ställer om till eldrivet
Det handlar om mer än maskiner. När NCC ställer om sina täkter till eldrift är det ett arbete som drivs av människor med vilja, nyfikenhet och ansvar. Genom samarbete, innovation och ett tydligt klimatfokus tar företaget steg för steg mot en mer hållbar framtid – där både utsläpp och avstånd minskar.
I NCC:s täkter pågår just nu en omställning som förändrar hur verksamheten bedrivs. Det handlar inte bara om att byta ut teknik – utan om att skapa nya arbetssätt, bygga förtroende och göra det enklare att välja hållbara lösningar. Med fasta installationer till stor del elektrifierade riktas nu fokus mot nästa steg: de mobila maskinerna och samarbetet med underentreprenörer.
“Vi har kommit långt, men vi är inte klara”
– Vi har kommit långt, men vi är inte klara. Nu handlar det om att göra eldrift till det självklara valet även för de rörliga delarna av produktionen, säger Kristoffer Hofling, som arbetar med utvecklingsfrågor inom NCC Industry.
Elektrifieringen är en viktig del i NCC:s klimatarbete. Genom att ersätta dieseldrivna maskiner med eldrivna alternativ minskar utsläppen av växthusgaser – samtidigt som buller och lokala luftföroreningar minskar. Men det kräver mer än teknik: det kräver tillgång till el, fungerande maskiner och ett nära samarbete med leverantörer och partners.
– Det handlar om att bygga en struktur där det är enkelt att göra rätt. Där el finns tillgängligt, där maskinerna fungerar i praktiken och där våra samarbetspartners känner sig trygga i att ställa om, säger Kristoffer Hofling.
Olika förutsättningar i de nordiska länderna
Och resultaten börjar märkas. I Sverige har andelen material som krossas med eldrivna maskiner nästan fördubblats på bara några år. I Norge är alla fasta installationer redan elektrifierade – ett exempel som inspirerar övriga Norden.
I Finland ser förutsättningarna annorlunda ut. Där sker produktionen genom underentreprenörer, vilket gör omställningen mer komplex. Men även där pågår ett aktivt arbete för att skapa incitament och stöd för att ställa om.
– Det är mer komplext, men inte omöjligt. Vi måste vara lyhörda, flexibla och hitta vägar framåt tillsammans med våra partners.
För att möta framtidens krav arbetar NCC nu med att erbjuda el på plats, omförhandla avtal och söka statliga stöd. Företaget ser också över möjligheten att använda batterilösningar för att jämna ut belastningen på elnätet.
– Vi är på väg. Och vi är många som drar åt samma håll. Det är det som gör mig hoppfull, avslutar Kristoffer Hofling.