NCC:s storskaliga återbruksinventering banar väg för cirkulärt byggande

NCC har på uppdrag av HSB genomfört en omfattande återbruksinventering av fastigheten Ekelund 1 i Solna. Projektet ger konkreta lärdomar om hur material från befintliga byggnader kan tas till vara och återanvändas i stor skala.

Fastigheten – en tidigare rivningshotad kontorsbyggnad från 1970-talet – omfattar cirka 30 000 kvadratmeter och ingår i en större stadsutvecklingsplan vid Ekelund i Solna. HSB planerar att bevara och bygga om delar av huset till moderna kontor, medan andra delar demonteras med målet att återbruka material i nya byggprojekt.

– Projektet visar hur vi kan arbeta med återbruksinventering som ett konkret verktyg för att möjliggöra cirkulära materialflöden. Det här är ett av de största inventeringsuppdragen vi har gjort hittills och det har gett oss värdefulla insikter att ta med till framtida projekt, säger Anna-Clara Ackebo, gruppchef Hållbarhet på NCC.

Stort fokus på tunga byggnadsdelar

Inventeringen visar stor återbrukspotential i den platsgjutna betongstommen från 1970-talet, vilket bekräftats genom provningar i samarbete med RISE. Den största volymen utgörs av betong i bjälklag och pelare, men även stål kan återanvändas i nya bärande konstruktioner. Även ventilationskanaler, radiatorer, kabelstegar och pumpar bedöms möjliga att återbruka eller använda vid underhåll.

Ekelund 1 är ett av demonstrationsprojekten inom Återhus – ett forsknings- och utvecklingsprojekt där NCC medverkar och som syftar till att möjliggöra återbruk av tunga byggnadsdelar i större skala. Projektet koordineras av RISE och involverar flera aktörer inom bygg- och fastighetssektorn.

– Återhus är en viktig arena för att driva utvecklingen framåt i hela branschen. Genom projekt som Ekelund får vi möjlighet att testa nya lösningar, bygga kunskap och bidra till ett mer resurseffektivt byggande, säger Anna-Clara Ackebo.

Tekniska utmaningar kräver nya lösningar

Arbetet har också inneburit nya utmaningar för konstruktörerna, särskilt kring demontering, dimensionering och framtida återmontage av tunga delar som betongstommar.

– Projektet har varit både spännande och utmanande för mig som konstruktör, säger Daniel Ottosson, gruppchef Konstruktion på NCC. I dag saknas normer för återbruk av betong, men med de nya byggregler som träder i kraft under året öppnas nya möjligheter för att verifiera dimensionering. Här är det viktigt att vi bygger vidare på vår kompetens för att vara konkurrenskraftiga och kunna erbjuda våra kunder hållbara lösningar av hög kvalitet.

Nästa steg är att identifiera mottagare för de material som bedömts möjliga att återbruka. Arbetet fortsätter nu med att hitta rätt aktörer och sammanhang där materialen kan användas igen.