NCC:s klimatwebbinarier: klimatomställning kräver kunskap och samarbete
Hur kan klimatpåverkan minska i ett byggprojekt – från upphandling till färdig byggnad? Det är en av flera frågor som behandlas i en öppen webbinarieserie arrangerad av NCC. Över 700 personer från hela branschen har deltagit, med fokus på konkreta åtgärder, metoder och val som kan bidra till att sänka utsläppen i praktiken.
Hur går det att konkret arbeta med klimatfrågor i byggprojekt, utan att fastna i abstrakta mål eller alltför breda visioner? Den frågan har stått i centrum för en öppen webbinarieserie om klimat och byggande som lanserats som en del av NCC:s långsiktiga klimatarbete. Intresset har varit stort: över 700 externa deltagare har anmält sig till ett eller flera avsnitt.
– Det finns en tydlig efterfrågan på konkret kunskap, vägval och erfarenheter. Många vill förstå vad som är möjligt här och nu, säger Maria Bueno Eriksson, hållbarhetschef NCC Building Sverige.
Bland deltagarna finns representanter från offentliga beställare och andra samhällsaktörer. Målet har varit att skapa en plattform för kunskapsdelning och samverkan kring klimatåtgärder i hela byggprocessen.
Från tidiga beslut till genomförande i praktiken
Ett återkommande tema i serien är hur klimatpåverkan kan förstås och hanteras genom hela processen. Det handlar om att fatta medvetna beslut i tidiga skeden, skapa rätt förutsättningar i projekteringen och arbeta systematiskt med klimatfrågor även under produktionen – exempelvis genom val av lösningar, effektiv användning av material och god samordning i genomförandet.
– Klimatfrågan måste tas om hand i varje led, men det räcker inte med teoretisk kunskap. För att åstadkomma faktisk utsläppsminskning krävs rätt kompetens, rätt beslut – och rätt samarbete, säger Maria Bueno Eriksson.
En gemensam förflyttning
Klimatomställningen berör hela branschen – och kräver gemensamma lösningar. För att lyckas är erfarenhetsutbyte och öppen dialog avgörande. Webbinarieserien fungerar som en gemensam plattform för kunskap och dialog – med syftet att öka och dela kunskap om klimatfrågor och bidra till en mer samordnad förflyttning i branschen.
– Det går inte att luta sig mot gamla arbetssätt. Om klimatpåverkan ska minska i praktiken behöver det finnas ett delat språk för både utmaningar och lösningar, säger Maria Bueno Eriksson.
Webbinarierna fortsätter under hösten – bland annat med fokus på cirkulärt byggande, materialflöden och klimatkrav i upphandling.