NCC:s projektchef Jaqueline Ewertzh utsågs i lördags efter en lång process med hundra nominerade till Årets Taus 2024 i Jämtland. Priset delades ut av Jämtlands landshövding Marita Ljung.  På bilden syns från vänster; Christer Engnér, ordförande RF Sisu Jämtland Härjedalen, Jaqueline Ewertzh, projektchef NCC Building, Marita Ljung, landshövding Jämtland, och Caroline Hildahl, ordförande, Östersund Basket.

NCC:s Jacqueline Ewertzh vinner Årets Taus 2024

NCC Buildings projektchef i Östersund Jaqueline Ewertzh har som en av drygt 100 nominerade utsetts till vinnare av Årets Taus 2024. I lördags fick hon, i samband med Östersunds Baskets hemmamatch, ta emot utmärkelsen av Jämtlands landshövding Marita Ljung.

– Jag är superstolt över det här priset eftersom det har sådan bred förankring inom näringslivet med ett gediget juryarbete som ligger bakom utmärkelsen, säger Ewertzh.

Bakom initiativet till den nyinstiftade utmärkelsen är finns en bred uppställning av organisationer, både från idrottsrörelsen, näringslivet och offentlig sektor. Syftet för aktörerna har varit att tydliggöra och framhäva kvinnligt ledarskap samt också i förlängningen belysa betydelsen av mångfald inom näringslivet, vikten av jämställdhet och inkludering i arbetslivet.

Årets Taus betyder “tös” på jämtländska där aktörerna bakom utnämningen haft en målbild att lyfta en kvinna som gör skillnad, står rak i ryggen och kliver fram när andra backar. Samtidigt som hon är lyhörd, målinriktad, modig och ser teamet som sin största styrka och får saker att hända.

En roll som, sett till tävlingens uttalade kriterier, onekligen stämmer väl in på Jaqueline Ewertzh.

Efter sin tre-åriga byggingenjörsutbildning på mittuniversitetet började hon som projektchef på NCC redan 2014 och har sedan dess varit involverad och fått utveckla och färdigställa en rad olika byggnadsprojekt i såväl Sundsvall som Östersund.

Jag trivs med att ha projektchefsrollen i våra byggprojekt, jag triggas av att ansvaret ligger i mina händer och blir inte avskräckt av det, utan det sporrar mig att jag kan påverka riktningen och resultatet. Jag får fortsätta att vara nära produktionen och får kommunicera och samverka med både egen personal, underentreprenörer och beställare för att skapa bästa förutsättningarna för lyckade projekt. Känslan av att få vara med hela vägen i ett byggprojekt när första pålen slås i marken tills människorna flyttar in är en lika häftig känsla varje gång, säger hon.

Efter en bred nomineringsprocess som pågick under hösten 2023 blev 18 av hundra nominerade kvinnor utvalda inom en rad olika branscher i Jämtland. I slutändan blev fyra djupintervjuade vid inte mindre än tre olika tillfällen innan NCC:s Jaqueline Ewertzh slutligen stod som ensam vinnare.

En hedersbetygelse hon förstås värderar högt, även om hon initialt hade lite svårt att acceptera uppståndelsen kring själva utnämningen.

– Det har varit lite svårt att ta in, men självklart betyder priset mycket och något man kan slå sig för bröstet för, men framförallt blir det också ett tillfälle att kunna vara ambassadör och förhoppningsvis ge inspiration till unga kvinnor och tjejer här i bygden. Men det är också ett tillfälle att skapa en plattform att visa på de möjligheter som finns inom den bransch och det yrke jag representerar, säger Jaqueline Ewertzh som i allra högsta grad lever som hon lär i det avseendet.

Hon är utöver rollen som projektchef även representant i grenrådet för gymnasie- och vuxenutbildning för byggsidan på Jämtlands gymnasium och medverkar också i branschrådet för byggingenjörer på Mittuniversitetet och sitter även med som ensam kvinna med i lokala byggföretagens styrelse här i Östersund.

– Så jag hoppas det här priset kan bidra till att vi kan rekrytera fler människor till vår bransch och framförallt mer tjejer. För det är ett fantastiskt yrke.

Juryns motvering

“Vinnaren visar styrka genom att vara en trygg och stabil ledare i en tuff bransch under en tuff tid. Hon ser teamet som den största tillgången och vikten av att skapa trygghet i detsamma. Hon har mod och leder med en självklarhet och som en sann Taus står hon upp för det hon tror på. Hon är ärlig, ödmjuk och transparent vilket gör att andra kan prestera”