NCC:s bygge JxB vinner Årets Bygge 2024, kategori Bostäder.

NCC:s projekt JxB, bostadsrätter Järntorgsgatan – Brogatan, har utsetts av tidningen Byggindustrin till Årets Bygge 2024 i kategori Bostäder.

Projektet omfattade nybyggnation av ett kvarter bestående av en huskropp med tre trapphus - alla med sin egen unika identitet med omsorgsfulla materialval av hög kvalitet.

JxB är beläget i en av Göteborgs äldsta stadsdelar vid Järntorget och består av 59 lägenheter och kommersiella lokaler i bottenplan. Läget vid Järntorget, en av Göteborgs mest trafikerade stråk, kanalen invid arbetsplatsen och arkeologiska fynd har varit centrala frågor för projektet att hantera.

– Det har varit ett projekt med komplexa lösningar, framför allt kopplat till grundläggningen. Även om området är trångt så lyckades vi med omsorgsfull logistikplanering att leverera lägenheter med hög kvalité till kunden och hyresgästerna, säger Petra Ahlström, affärschef på NCC Building Sweden.

Juryns motivering för JxB – Järntorgsgatan x Brogatan lyder

Trots logistiska utmaningar som skulle fått den mest hårdhudade exploatören på fall, lyckades projektet med uppgiften att omvandla ett solkigt förflutet till en plats med liv och rörelse. Med kvalitet rakt igenom och under kvinnlig ledning hanterades gigantiska ledningsnät, stadens vattenvägar, arkeologi och Göteborgs mest trafikerade stråk. 

På Construction Summit i Stockholm hölls årets ceremioni Årets Bygge 2024. Totalt har 107 bidrag kommit in till tävlingen och av dessa har 18 finalister tagits ut i sex olika kategorier, där JxB utsågs som vinnare i kategorin Bostäder.