NCC värnar byggavtalet

Med anledning av Byggnads debattartikel i Svenska Dagbladet 26 februari 2018 vill NCC klargöra följande. NCC värnar om byggavtalet och att NCC:s medarbetare får trygga, förutsägbara löner.

Det stämmer inte som Byggnads hävdar i en debattartikel i Svenska Dagbladet, att NCC skulle vilja bryta byggavtalet. Det är enligt NCC, Byggnads som frångår avtalet.

Enligt byggavtalet är det arbetsgivaren som föreslår lönemodell och NCC vill hålla fast vid den modell bolaget framgångsrikt haft i många år. NCC vill ha en modern och trygg lönemodell där de anställda får så stor del av lönen som möjligt utbetald varje månad. En modell där kvalitet, arbetsmiljö och säkerhet värderas.

Sedan flera år tillbaka har NCC och Byggnads slutit lokala löneavtal för en mängd projekt utan tidsackord. Överenskommelser som både NCC och Byggnads varit nöjda med.

Sedan några månader tillbaka har Byggnads hittat en ny tolkning av byggavtalet. På en rad nystartade projekt inom NCC har Byggnads krävt tidsatta ackordsunderlag som ett absolut krav i löneförhandlingar. En majoritet av arbetstagarna i byggbranschen har idag månadslön och de är en viktig del av lagbygget i branschen.

Kontaktpersoner:

Johan Gillberg, förhandlingschef NCC +46 70 811 33 35 johan.gillberg@ncc.se

Tove Stål, presschef NCC Sverige +46 858 55 16 84 tove.stal@ncc.se