NCC presenterar världens första batteridrivna borrigg

Med en unik borrigg tar NCC:s grundläggningsföretag Hercules ett stort steg mot en mer hållbar verksamhet. Den är batteridriven och den är världens första i sitt slag. Hittills har den använts i Norge men den finns tillgänglig för alla Hercules projekt i Norden. Missa inte filmen om borriggen längre ner på sidan.

Det handlar om världens första batteridrivna borrigg – en stor borrmaskin för borrning i berg och mark – och ett viktigt initiativ i NCC:s arbete för en hållbar utveckling. Efter en kort provperiod i Tyskland är den batteridrivna borriggen sedan i höstas igång i NCC-projektet Mindemyren för Bybanen Utbygging i Bergen, Norge.

– Vi är mycket nöjda med att vi är igång. Efter att vi lagt ner lite tid på att lära känna maskinen och gjort justeringar så att den passar våra behov förväntar vi oss att den kommer att vara i full drift under resten av projektet, säger projektledare Frank Hatletvedt, Hercules Norge.

Bybanen Utbygging har tillsammans med NCC och Hercules varit aktiva i att elektrifiera maskinparken och borriggen är en åtgärd som initierades tidigt i projektet.

– Vi har höga ambitioner när det gäller att implementera hållbara lösningar. Detta är ett exempel på hur vi lyckas förvandla våra ambitioner till verklighet, säger projektledare Ståle Liland på NCC Infrastructure.

Idag drivs maskinen av bland andra Ole Henrik Grytbakk på Hercules.

– Jag är väldigt nöjd med maskinen, till och med lite förvånad över att det fungerar så bra för att vara en nyutvecklad maskin. Det är inte mycket skillnad från att köra en vanlig dieseldriven maskin, vi kopplar bara in strömmen istället för Adblue, och sedan är den redo att användas igen. Den stora frågan i förväg var om batterikapaciteten skulle vara tillräcklig, och där har den överraskat oss positivt, säger Ole Henrik Grytbakk.

NCC och Bybanen Utbygging har ambitionen att certifiera projektet i enlighet med CEEQUAL för byggprojekt och elektrifiering av maskiner och utrustning är därför en viktig åtgärd.

Förutom den elektriska borriggen har NCC redan en elektrisk massorteringsmaskin i drift. Dessutom använder NCC endast elbilar i samband med transport mellan kaserner och byggarbetsplatser.

– Vi har fått många erfarenheter som vi tar med oss vidare. Det råder ingen tvekan om att vi i framtida projekt kommer att kunna ha nytta av det vi gör nu, säger Ståle Liland.

Elektrifiering av byggmaskinflottan är viktig för Bybanen Utbygging och totalt levererar Bybanens entreprenörer nu en till 96 procent fossilfri byggarbetsplats.

Samtliga foton: Marit Hommedal