NCC ökar återvinningen av fönster
NCC samarbetar med NorDan för ökad materialåtervinning av uttjänta fönster, en erkänt svår process. Arbetet sker genom en effektiv demontering, återleverans och utvecklad återvinningsprocess.
Genom ökad materialåtervinning av avfall från byggbranschen kan avfallsmängderna och andelen som går till deponi eller förbränning minskas. I samband med att avfallslagstiftningen skärptes i augusti ställs nu även högre krav på byggentreprenörer att sortera mer och öka cirkulariteten av material.
En av de delar som har identifierats som särskilt svår att arbeta cirkulärt med är uttjänta fönster då det har saknats processer för hur material i fönster kan separeras på ett effektivt sätt. Detta är något som NCC och fönster- och dörrproducenten NorDan har tagit fasta på i ett gemensamt utvecklingsprojekt för återvinning av uttjänta fönster. Projektet testas nu på bostadsrättsföreningen Eddan i Helsingborg där grundläggande processer för att demontera och returnera fönster för cirkulärt återbruk har etablerats.

– Cirkulära lösningar är nödvändigt för att vi skall nå målet om klimatneutralitet, vi behöver också vara flera aktörer som samverkar i värdekedjan för att hitta lösningar som kan driva på branschen. Det är genom att våga testa som vi kan bygga kunskap och identifiera gemensamma vägar framåt, säger Pernilla Löfås, hållbarhetsspecialist NCC Building Sverige.
NCC har ansvar för returprocessen i projektet och säkerställer en effektiv demontering och återleverans av de förbrukade fönsterna. Därefter tar NorDan vid och separerar ut materialslagen för att säkerställa återvinningen av exempelvis metaller, plast och glas. Detta ger en betydligt effektivare process än vad som tidigare har varit möjligt då material från demonterade fönster vanligtvis har gått direkt till deponi.
– Vi måste fortsätta utveckla och utöka cirkulära materialflöden, därför är samarbetet mellan NorDan och NCC så viktigt. I pilotprojektet Eddan har vi framgångsrikt utvecklat och effektiviserat processen för demontering, återleverans och återvinning av fönster. Den beräknade klimatnyttan av återvinningen i projektet är cirka 95 ton koldioxid-ekvivalenter, säger produktutvecklingschef Andreas Långström vid NorDan AB.
För att ytterligare stärka upp och driva på utvecklingen deltar NCC även i ett branschgemensamt innovationsprojekt om ökad cirkularitet av glas som projektleds av RISE. Fokus för projektet är att gå från linjära till cirkulära processer för planglas och hitta effektiva lösningar för demontering och återvinning av materialet.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
- Pernilla Löfås, hållbarhetsspecialist NCC Building 070-531 88 91, pernilla.lofas@ncc.se
- Tove Stål, presschef NCC Sverige, 076-521 61 02, tove.stal@ncc.se