NCC och Thomas Betong samarbetar kring digitala följesedlar

NCC och Thomas Betong, en del av Thomas Concrete Group, har inlett ett samarbete om att implementera digitala följesedlar i byggprocessen. Följesedlarna inkluderar miljöavtryck och utökad information som baseras på branschstandarden BEAst 4.0 via Peppol. Detta är ett led i omvandlingen till digitala arbetssätt i byggbranschen och uppfyller kraven på spårbarhet och kontroll av byggmaterial.

NCC tar en aktiv roll i att driva på byggbranschens digitala utveckling. Med ökad digitalisering kan branschen möta kommande krav på redovisning av sina koldioxidavtryck, vilket bidrar till företagens möjlighet att reducera sin klimatpåverkan.

– Genom transparenta och spårbara data får vi bättre kontroll över materialmängder, deras miljöpåverkan och hur de används. Initiativet är ett resultat av ett nära utvecklingssamarbete med våra leverantörer samtidigt som det bidrar till NCC:s mål att minska koldioxidutsläppen, säger Mathias Ullgren, Category Manager på NCC. 

Thomas Betong delar NCC:s målbild och ser digitaliseringen som en nödvändig kraft för att optimera resursanvändningen och minska miljöpåverkan i byggbranschen.  

– Att skicka följesedlar med utökad information direkt in kundens system är ett naturligt komplement till att följa leveranser i realtid vilket är en tjänst som vi redan erbjuder våra kunder. Samarbete inom branschen är en avgörande framgångsfaktor och genom denna satsning driver vi tillsammans med NCC digitaliseringen framåt, säger Anna Eliason, Business Development Manager på Thomas Concrete Group.